Czas na zupę z dyni!

2014-10-09 14:50:51 (ost. akt: 2016-02-17 11:13:22)

Autor zdjęcia: Mat. prasowy

Podziel się:

Dynia bogata jest w minerały i witaminy, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. Z końcem września rozpoczął się sezon na to pomarańczowe warzywo, dlatego też proponujemy Wam zupę z dyni z makaronem.

Składniki:
Makaron Międzybrodzki nitki - 1 paczka
dynia - ok. 1,5 kg
cebula - 2 średnie szt.
kapary z zalewy - 1 łyżka
płatki chilli - 1/4 łyżeczki
olej - 3 łyżki
słodka śmietanka - 100 ml
woda
sól do smaku

Wykonanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
2. Obieramy cebulę oraz dynię, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
3. Całość podlewamy wodą, tak aby przykryła ona dynię.
4. Dodajemy płatki chilli, sól i gotujemy do miękkości, uważając przy tym aby dynia się nie rozgotowała.
5. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią dyni.
6. Na koniec dodajemy kapary, całość gotujemy.
7. Podajemy z makaronem.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB