Na ruszcie warzywa, owoce i ryby. Przepisy na grilla!

2015-05-08 13:51:04 (ost. akt: 2016-02-17 11:23:52)

Autor zdjęcia: Mat. prasowy/Knorr

Podziel się:

Na pierwszy ogień - ryby
- Obserwujemy, że Polacy coraz częściej przygotowują na grillu ryby. Najczęściej wybieramy dorsza, łososia oraz pstrąga. Ryby są dość delikatnym mięsem, dlatego nie wymagają długiego marynowania. Wystarczy na chwilę zanurzyć je w odpowiedniej kompozycji ziół i przypraw, a pół godziny to maksymalny czas, jaki ryba potrzebuje, by nasiąknąć marynatą - mówi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. - Smak ryb doskonale podkreślą świeże zioła oraz sosy z dodatkiem pieprzu czy czosnku.

Najważniejsze rzeczy, o których warto pamiętać przy grillowaniu ryb, to:
* nigdy nie grillujemy zamrożonych ryb,
* większe kawałki można grillować bezpośrednio na ruszcie lub zawinięte w folię,
* dla mniejszych kawałków idealne będą tacki aluminiowe lub specjalnie przeznaczone na grilla koszyczki na ryby,
* dla ryby o grubości 2,5-3 cm wystarczy 10 minut opiekania na ruszcie,
* do ryb zawiniętych w folię warto dodać warzywa, które później będą doskonałym uzupełnieniem dania.

- Mój ulubiony przepis na rybę z grilla to Pieczony dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym - zdradza Piotr Murawski. - Do ryby zazwyczaj opiekam na grillu bagietkę. Przed położeniem na ruszt, skrapiam ją oliwą i nacieram ząbkiem czosnku. Szczegóły receptury poniżej.

Pieczony dorsz z suszonymi pomidorami, świeżą bazylią oraz sosem pieprzowym
Składniki:
4 duże filety z dorsza
8 sztuk pomidorów suszonych w oliwie
3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
1 sztuka cebuli czerwonej
2 garście rukoli
2 łyżki parmezanu w płatkach
kilka listków świeżej bazylii
4 łyżki sosu Green Pepper Hellmann’s
1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego Knorr

Sposób przygotowania:
Przekrój filety na dwie równe połówki. Posmaruj je z każdej strony sosem pieprzowym Hellmann’s. Na czterech filetach połóż po 2 pomidory suszone, listki bazylii oraz krążki cebuli. Każdą tak przygotowaną porcję przykryj drugą połową ryby. Porcje ryby owiń folią aluminiową, następnie połóż na grillu i opiekaj przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia przewróć rybę na drugi bok. Do szklanki wlej sos sałatkowy Knorr i rozmieszaj go z trzema łyżkami wody, dodaj oliwę z suszonych pomidorów. Opukaj rukolę i zmieszaj ją z płatkami parmezanu, całość polej przygotowanym sosem i wymieszaj.
Grillowaną rybę odwiń z folii i wyłóż na talerz. Podawaj z sałatą i bagietką lub ziemniakami.


A może kuchnia meksykańska?
Kto powiedział, że wegetarianin wyjdzie z grillowego przyjęcia głodny, ten się bardzo pomylił! Kolejną propozycją jest tortilla z warzywami i dodatkami. Dzięki odpowiedniemu doborowi składników tortilla staje się pełnoprawnym, sycącym daniem, a co najważniejsze - smakuje wybornie! Wypróbujmy farszu powstałego z połączenia sezonowych warzyw (papryki, cukinii), sera feta, kiełków słonecznika i uprażonych orzeszków piniowych. Kropkę nad „i” postawimy, odpowiednio przyprawiając całość sosem czosnkowym lub Samba Hellmann’s, który dzięki swojej wyrazistości podkreśli składniki meksykańskiego dania.

Wegetariańskie grillowane tortille z warzywami i kiełkami słonecznika
Składniki:
4 sztuki placków tortilli
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
1/2 cukinii
1 sztuka papryki czerwonej
1 sztuka papryki zielonej
1 sztuka cebuli czerwonej
50 g sera feta
1 łyżka orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
4 łyżki sosu Samba Hellmann’s
4 łyżki sosu czosnkowego Hellmann’s
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Umyj warzywa i pokrój jej w cienkie paski. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i delikatnie podsmaż czosnek oraz warzywa. Dla uzyskania lepszego smaku dodaj przyprawę uniwersalną Delikat Knorr.
Na dobrze rozgrzanej patelni upraż orzeszki.
Posmaruj placki tortilli Sosem Samba Hellmann’s. Wymieszaj warzywa z pokruszonym serem, kiełkami i uprażonymi orzeszkami, całość nałóż na placek tortilli. Następnie zwiń tortillę, tak ciasno, aby farsz nie wydostawał się poza nią. Na rozgrzanym grillu połóż i upiecz zwinięte tortille. Gdy tortille upieką się, przekrój je pod skosem i przełóż na talerze. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym Hellmann’s.


Prosto ze smakiem
Dawniej pierwsze skojarzenie z grillem równało się kiełbasce zanurzonej w plamie z ketchupu - oczywiście nic w tym złego, bo przysmak to sprawdzony i posiadający rzeszę zwolenników. Jednak od czasu przysłowiowej kiełbaski wymyślono tak wiele grillowych wariacji, że aż miło! Oczywiście przodują w tworzeniu tych wariacji wegetarianie, którzy z warzyw i innych bliskich sobie przysmaków wyczarowują prawdziwe cuda. Takie choćby na przykład Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i ostrym sosem czosnkowym - prawdziwa poezja dla podniebienia. Podstawą dania są pieczone na grillu ziemniaki, które przyozdabia się tym, co najsmaczniejsze: serem, łososiem i oczywiście sosem, najlepiej ostrym. Jak zaskoczyć gości i domowników? Oto przepis.

Łódeczki z cukinią, wędzonym łososiem i ostrym sosem czosnkowym
Składniki:
4 sztuki upieczonych ziemniaków średniej wielkości
4 plastry łososia wędzonego
1 sztuka cukinii
4 łyżki startego sera cheddar
1 sztuka cebuli czerwonej
1 łyżka przyprawy do złotego kurczaka Knorr
4 łyżki Sosu czosnkowego Hellmann’s
1 garstka kiełków słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropel sosu tabasco

Sposób przygotowania:
Przekrój wzdłuż ziemniaki i wydrąż je, aby powstały łódeczki. Posyp je przyprawą Knorr. Miąższ, który pozostał po wydrążeniu, skrój w kostkę.
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej pokrojoną drobno cebulę oraz cukinię. Gdy składniki się podsmażą, zdejmij je z ognia i dodaj miąższ z ziemniaków, starty ser oraz pokrojonego drobno łososia. Całość przypraw i dokładnie wymieszaj. Powstały farsz ułóż na łódeczki z ziemniaków i przełóż na rozgrzanego grilla. Do miseczki nalej sos czosnkowy Hellmann’s oraz sos tabasco, połącz je i dokładnie wymieszaj. Ziemniaczane łódeczki z farszem opiekaj około 10 minut.
Gotowe należy przełożyć na talerz i udekorować kiełkami słonecznika. Najlepiej podawać z sosem Hellmann’s


Owoce? Sery? Oczywiście!
Po głównym daniu czas na przekąski i smakołyki z grilla na deser. „Polecam szczególnie grillowane plastry cebuli, bakłażana, paprykę, cykorię, które można podawać z rozmaitymi sosami. Modne stają także owoce z grilla - pieczone jabłka czy banany. No i oczywiście sery! Kawałki parmezanu czy mozzarelli zapieczone w pergaminie razem z pomidorami czy klasyczny camembert - uwielbiam! – mówi Piotr Murawski. Smacznego!

infowire.pl

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB