Witaminowy deser z banana, nektaryny i kiwi

2015-07-27 18:36:01 (ost. akt: 2016-02-17 13:46:50)

Podziel się:

Autor zdjęcia: mat. prasowy

Pysznie i naturalnie. Przepis na bombowo witaminowy deser z banana, nektaryny i kiwi z dodatkiem chrupiących puffingowanych owoców.

Wspaniały deser, który jest prawdziwą, naturalną bombą witaminową - doskonale sprawdzi się w upalne dni przynosząc słodką chwilę pysznego orzeźwienia i witaminowy zastrzyk owocowej energii. Deser świetnie łączy w sobie słodki smak aksamitnego banana przełamany delikatnie kwaskowym kiwi i zaskakującą, słodką, chrupiącą niespodzianką! Pomiędzy kolorowymi warstwami świeżo zblendowanych owoców znajdują się przyjemnie chrupiące puffingowane* banany, które stanowią pyszny i oryginalny, a do tego 100% naturalny witaminowy dodatek o słodkim, zaskakująco intensywnie bananowym smaku i wyśmienicie chrupkiej konsystencji. Owocowe warstwy przełożone są także naturalnym serkiem homogenizowanym, który amatorzy bardzo słodkich smaków mogą opcjonalnie doprawić łyżką miodu. Deser jest słodki, bardzo smaczny, gęsty, syty i co ważne - naturalny, prosty i szybki w przygotowaniu. Świetnie zastępuje tuczące, pełne cukru, zbędnego tłuszczu i sztucznych dodatków gotowe kremy, lody lub inne słodycze. Z powodzeniem może stać się jednym z 5 posiłków zalecanych podczas dnia.

Składniki na 3 porcje
• 3 banany
• 3 kiwi
• 2 nektaryny
• Opakowanie puffingowanych BIO bananów Puffins
• 200 g naturalnego serka homogenizowanego lub gęstego jogurtu naturalnego
• Łyżka miodu (opcjonalnie)

Przygotowanie
Nektaryny umyć, usunąć pestki i pokroić na części. Banany obrać ze skórek, pokroić na części i 2 z nich zblendować razem z nektarynami na aksamitny krem. Kiwi obrać ze skórek, pokroić na części i także zblendować razem z pozostałym bananem. Serek dokładnie wymieszać z miodem - miód jest dodatkiem dla osób lubiących bardzo słodkie desery, więc dodajemy go opcjonalnie. Do ozdobnych pucharków, słoiczków lub szklanek delikatnie nakładać kolejno warstwy: mus z banana i nektaryny, serek, na serek ułożyć puffingowane banany, następnie położyć warstwę musu z kiwi i banana, serek, puffingowane banany, mus bananowo-nektarynowy i na wierzch kilka puffingowanych bananów dla ozdoby.

Banany Puffingowane* - czyli suszone nowoczesną metodą puffingu - w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.

Porada: Musy można delikatnie wlewać bezpośrednio z naczynia, serek nakładamy łyżką. Opcjonalnie zamiast jogurtu naturalnego można użyć smakowy wg swoich własnych upodobań np. biszkoptowy, waniliowy czy straciatella.
Gotowe! Smacznego!
Puffins.co

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB