Pomysł na obiad, kolacje i przekąskę. Kto chętny?

2015-08-31 21:56:38 (ost. akt: 2016-02-18 10:34:21)

Autor zdjęcia: Tomasz Chudziński

Podziel się:

Propozycja Tomasza Chudzińskiego, dietetyka z Olsztyna.

Obiad – Mielona pierś z indyka z kaszą jaglaną, bukietem warzyw i curry
Składniki:
- paczka kaszy jaglanej (100g)
- przyprawa curry w proszku, sól, pieprz
- pierś z indyka ( zmielona)
- wybrane warzywa: oliwki, papryka czerwona, papryka zielona, ogórek kiszony, cukinia, pomidor, pieczarki
- olej kokosowy (bądź inny tłuszcz nadający się do smażenia)

Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu . W wysokim rondlu rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego po czym dodajemy mięso. W momencie gdy zauważymy, że mięso lekko się nam podgotowało, dodajemy pokrojone warzywa i podgotowujemy aż zmiękną. Następnie do rondla dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, doprawiamy solą, pieprzem, curry , mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na talerzu układamy do dekoracji świeże liście salaty, na których wykładamy gotowe danie.


Przekąska - (proteinowe*) batony zbożowe
Składniki:
- puszka mleka kokosowego
- 200g płatków owsianych
- 1 banan
- wiórki kokosowe
- kakao odtłuszczone
- miód
- żurawina suszona
- pestki dyni/orzechy laskowe
- *odżywka białkowa waniliowa

Przygotowanie:
Mleko kokosowe najlepiej jest zostawić na noc w lodówce by stężało. Do miski wsypujemy płatki, wiórki kokosowe, żurawinę suszoną, pestki dyni/orzechy i zalewamy wrzącą wodą do wysokości pokrycia płatków owsianych. Przykrywamy wszystko talerzem i czekamy aż płatki napęcznieją. Następnie do „ciasta” dodajemy rozgniecionego banana, mleko kokosowe ,miód(ilość wedle uznania – zależy od preferowanego poziomu słodkości),
*2 miarki odżywki białkowej i wszystko razem mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do sylikonowej formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 35 min. Kiedy ciasto już przestygnie, kroimy je na kształt batoników.


Kolacja - Kasza jaglana z serkiem wiejskim i musem truskawkowym.
Składniki:

- 50 g kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 100 g lekkiego serka wiejskiego
- 100 g truskawek
- 10 g płatków migdałów

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną opłucz przed gotowaniem by pozbyć się gorzkiego posmaku a następnie zagotuj w dużej ilości lekko osolonej wody przez około 15 minut. Następnie zostaw pod przykryciem we wrzątku jeszcze kilka minut aż napęcznieje i odcedź ( można także wylać wodę i wlać odrobinę mleka by kasza je wchłonęła). Gotową kaszę przekładamy do miseczki/salaterki. Na wierzch nakładamy rozgniecione widelcem, słodkie truskawki, następnie serek wiejski. Całość posypujemy płatkami migdałów.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB