Szaszłyki z łososiem i ananasem

2015-10-07 11:34:55 (ost. akt: 2015-10-07 11:56:55)

Autor zdjęcia: Mat. prasowy

Podziel się:

Lubicie smaczne i sycące dania, ale i nie macie zbyt wiele czasu na ich przygotowanie? Prosty i szybki przepis na szaszłyki z łososiem i ananasem z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki (8 szaszłyków):
· 200 g ananasa
· 250 g filetu z łososia
· 40 listków mięty
· 3 gałązki tymianku
· 3 gałązki kopru
· 3 g różowego pieprzu
· 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
· 30 ml soku z cytryn Limmi
· sól

Sposób przygotowania:
· Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
· Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
· Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
· Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i chłodź w lodówce przez 2 godziny.
· Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB