Święta o smaku fit

2015-12-16 13:38:13 (ost. akt: 2016-12-01 21:57:22)

Podziel się:

Cukinia

Cukinia

Autor zdjęcia: pixabay

Wigilijne dania nie muszą być ciężkie i tłuste. Cieszcie się bożonarodzeniowymi smakami bez wyrzutów sumienia. Oto przepis na smaczne danie naszego zaprzyjaźnionego dietetyka Tomasza Chudzińskiego, które bez problemu może się znaleźć na świątecznym stole. Gwarantujemy, że jest pyszne i małokaloryczne. Smacznego!




BIGOS Z CUKINII


Składniki:

• 3,5 kg cukinii – waga po wydrążeniu
• 300 g młodej marchewki
• 400 g kiełbasy drobiowej
• 2 średnie cebule
• 2 łyżki oleju kokosowego
• 1/2 kg pomidorów
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

Wydrążoną z nasion i watowatego miąższu cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. Starte warzywo przekładamy na durszlak, oprószamy solą i odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie dokładnie odciskamy z cukinii sok. Cebulę obieramy i drobno siekamy, po czym szklimy na patelni na rozgrzanym oleju. Do niej dodajemy starkowaną na dużych oczkach marchewkę i podsmażamy. Kiedy marchew będzie miękka, dodajemy do niej wyciśniętą cukinię i dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy, aż się rozpadną. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB