Magiczna noc w wersji light

2015-12-29 11:00:12 (ost. akt: 2016-03-30 15:09:25)

Autor zdjęcia: Pixabay

Podziel się:


Sylwestrowa kuchnia może być zarówno sycąca, jak i zdrowa oraz pełna witamin. Przedstawiamy niebanalne przepisy dietetyczki Natalii Bobowik. Z pewnością pozytywnie zaskoczysz nimi sylwestrowych gości.



Rolada z dorsza

Składniki:
200 g dorsza wędzonego
100 g serka śmietanowego
4 jajka
szczypiorek, sok z połowy cytryny, curry
Przygotowanie:
Rybę rozdrobnić, wybrać ości. Dodać serek, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i sok z połowy cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i curry (dla koloru i smaku). Jajeczną pianę wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez ok. 10 minut - aż jajka się zetną i lekko zaczną odchodzić bokami od papieru. Nie można za długo piec, bo wtedy rolada ciężko odchodzi od papieru i pęka. Wyciągamy placek jajeczny z piekarnika, nakładamy cienko pastę z dorsza i zawijamy całość w ciepłą jeszcze roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy
na kilka godzin do lodówki. Całość podzielić na 20 plasterków, wówczas 1 porcja to 30 kcal.


....................................................................................................................................................................................................................................................

Wegetariański pasztet z brokułów i fety


Składniki:
400 g brokułów
200 g sera feta (12 % tłuszczu)
3 jajka
50 g płatków owsianych
10 g oleju rzepakowego
woda, czosnek, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Brokuły czyścimy, kroimy na różyczki, łodygi na plasterki. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 10 – 15 minut aż będą miękkie. Następnie brokuły odsączamy i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. Dodajemy fetę, oddzielone żółtka i płatki owsiane wcześniej namoczone w wodzie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Masę wygniatamy, by była gładka (można użyć miksera). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Całość przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier nasmarować połową oleju). Wierzch wyrównujemy łyżką i lekko smarujemy pozostałym olejem. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C, pieczemy ok. 50 minut. Przepis na ok. 16 porcji, jedna zawiera ok. 63 kcal.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB