Dziś dzień pizzy. To nasze propozycje w wersji fit

2016-02-09 10:44:14 (ost. akt: 2016-02-09 12:02:38)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Dziś bezkarnie możemy objadać się pizzą. 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. My proponujemy Wam te w wersji fit.

Podzielcie się swoimi przepisami! Piszcie je w komentarzach!

Pizza - spód pełnoziarnisty

Ciasto:
300 g mąki pełnoziarnistej
3 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody
sól, oliwa z oliwek

Drożdże rozpuść w wodzie, a następnie wlej je do miski z mąką. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Zostaw je do wyrośnięcia. Przygotuj blaszkę na pizzę, rozłóż na niej ciasto, następnie posmaruj ketchupem domowej roboty i połóż ulubione składniki. Posyp przyprawami, skrop oliwą z oliwek. Piecz w temperaturze 180 - 200 stopni C przez 20 minut.



Ciasto nr 2
4 dkg drożdży
szklanka wody
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki razowej
pół łyżeczki cukru, soli, oliwa z oliwek


Pizza z kalafiora - ciasto
kalafior
1 jajko
10 dag żółtego sera
sól, pieprz, szczypta oregano, ziół prowansalskich, papryki słodkiej

Kalafior pokrój na mniejsze kawałeczki, wrzuć do blendera i zmiel. Następnie zagotuj go w garnku w szklance wody (około 15 minut). Odstaw do ostygnięcia. Następnie odcedź kalafior z nadmiaru wody za pomocą sitka, później przez szmatkę. Do odciśniętego kalafiora dodaj jajko, starty ser i przyprawy. Wszystko zamieszaj. Ciasto włóż do formy, wlej kilka kropel oliwy. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Spód piecz przez około 15 minut. Następnie wyjmij go, nałóż ulubione składniki i piecz ponownie przez około 10 minut.


Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB