Makaron ze szpinakiem i zielonym groszkiem

2016-02-18 11:21:34 (ost. akt: 2016-02-18 11:24:21)

Autor zdjęcia: Mat. prasowy

Podziel się:

Polecamy lekkie danie - makaron z pesto ze szpinaku i zielonego groszku. Za taką potrawą przemawiają także właściwości lecznicze liści szpinaku, które zawierają przeciwutleniacze, takie jak: beta-karoten, witaminę C oraz luteinę. Spróbujcie sami!

Składniki:
Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
Świeży szpinak – 200 g
Świeży groszek – 200 g
Pestki dyni obrane – 3 łyżki
Start parmezan – 0,5 szklanki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z oliwek – 4 łyżki
Natka pietruszki
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.
Smacznego!

Komentarze (0)

Komentowanie wyłączone

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB