Męski punkt widzenia w kuchni

2016-03-14 11:30:00 (ost. akt: 2016-03-14 11:30:04)

Autor zdjęcia: mat. prasowy/infowire.pl

Podziel się:

Jak gotują Polacy? Co się zmieniło w podejściu do gotowania kobiet i mężczyzn? Ogólnopolskie badanie Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych wykonane na zlecenie marki Lubella pokazuje, że zarówno Ona jak i On radzą sobie z kulinariami na równie wysokim poziomie. Już 66 proc. mężczyzn deklaruje, że gotuje.

Męski zmysł smaku
Stereotyp tego, że kuchnia zarezerwowana jest wyłącznie dla kobiet odszedł już dawno do lamusa. Teraz przedstawiciele obu płci uczestniczą w przygotowywaniu posiłków równie chętnie i na tak samo wysokim poziomie. Umiejętność samodzielnego tworzenia posiłków w domowym zaciszu nie dość, że jest bardzo przydatna, to stała się w społeczeństwie bardzo powszechna. Zaczęliśmy przykładać większą wagę do jakości posiłków, a gotowanie w domu daje nam możliwość dowolnego komponowania ulubionych produktów – zależnie od naszych chęci i wyobraźni. To co ciekawe to fakt, że w kuchni mamy również coraz więcej panów. Mamy także pewne wyobrażenie o tzw. „męskiej kuchni”, która trzem na dziesięciu respondentów w badaniu IBRiS kojarzy się m.in. z ostrymi, odważnymi smakami i przyprawami takimi jak chilli, curry czy kolorowy pieprz. Co najważniejsze, przedstawiciele obu płci cenią nawzajem swoje umiejętności kulinarne – odpowiedzi na pytanie: „Kto gotuje lepiej?” zostały równomiernie rozłożone między kobiety i mężczyzn.

W prostocie siła!
Polacy w niekonwencjonalny sposób potrafią coraz częściej łączyć także zróżnicowane składniki, np. truskawki z jagnięciną. Odwagę we wcielaniu nowych receptur deklaruje już 23 proc. respondentów. Prym nadal wiodą jednak dania sprawdzone i nieskomplikowane. Potwierdzają to badania IBRiS – 27 proc. respondentów zdecydowanie preferuje proste do zapamiętania przepisy, które pozwalają na stworzenie niebanalnej potrawy. Jest na to idealne rozwiązanie! Za jeden z najłatwiejszych i jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów na obiad uchodzi makaron spaghetti z pomidorowym sosem – sposób przyrządzenia tego dania zna każdy. Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny marki Lubella, przygotował jego specjalną odsłonę, która pozwoli odkryć zupełnie nowy wymiar długich, makaronowych nitek w męskiej wersji.
infowire.pl

Spaghetti z mocno męskim sosem pomidorowym
Czas przygotowania: 20 minut, przepis na 4 osoby

Składniki:
400g Lubella Makaron Spaghetti nr 4
2 puszki całych pomidorów Łowicz
3 łyżki koncentratu pomidorowego Kotlin
2 cebule
6 ząbków czosnku
30 ml whisky
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 małe chili
sól, pieprz, listki bazylii, oliwa z oliwek, parmezan

Przygotowanie:
Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje.Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.
Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.




Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB