Lekkie przepisy na Wielkanoc

2016-03-23 12:00:00 (ost. akt: 2016-03-24 14:59:25)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Zadbaj o to, by wielkanocne smakołyki i skutki przejedzenia nie odebrały Ci energii dobrego nastroju. Zafunduj swojej rodzinie zdrowe święta! Pomoże w tym Natalia Bobowik, dietetyk z poradni Mój Dietetyk.

Zaplanuj wielkanocne menu już dziś. W tym jadłospisie może się znaleźć i jajko i pasztet, mazurek i wielkanocna baba, indyk i pieczone ziemniaki i wszystko to co tradycyjnie pojawia się w święta na polskich stołach. Przyjrzyj się jednak tabeli kaloryczności tych potraw.

- Wielkanocne śniadanie niech będzie obfite, ale bogate w wiosenne warzywa. Jak tradycja nakazuje jaja muszą pojawić się na naszych stołach, staraj się jednak ograniczyć do 2-3 jaj, aby nie dostarczyć organizmowi zbyt dużej dawki cholesterolu - informuje Natalia Bobowik, dietetyk z poradni Mój Dietetyk. - Wysokokaloryczny majonez zastąp sosami sporządzonymi na bazie jogurtu lub chudego twarożku, chrzanem i ćwikłą. W ciągu świąt stół niech będzie zastawiony owocami a nie ciastem. Nie zapomnij o warzywach. Dostarczą Ci one dużo witamin, minerałów i błonnika, który zapewni uczucie sytości. Pij tylko wodę lub herbatki owocowe czy ziołowe.

Nie zapomnij o aktywności! W ciągu dnia udaj się na długi spacer lub nawet jogging. A może wolisz pojeździć na rowerze? Wybór aktywności należy do Ciebie, ale pamiętaj - by było to minimum 30 minut.

Pasztet z warzywami
Składniki:
1/2 kg wołowiny, 1/2 kg wieprzowiny chudej, 1 grahamka, 2 jajka, strąk czerwonej papryki, puszka fasolki szparagowej, pół słoiczka marynowanych cebulek, sól, pieprz, rozmaryn, 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej grahamki).

Przygotowanie:
Mięsa ugotować z przyprawami, zemleć, wymieszać z jajkami, dodać namoczoną
grahamkę (odcisnąć), przyprawić. Połączyć z pokrojoną papryką, fasolką i cebulkami. Włożyć masę do podłużnej foremki wyłożonej pergaminem, piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni C.
Plaster pasztetu (50g): 55 kcal


Żurek z jajkiem
Składniki:
Zakwas na żur – 1 1/2 szklanki, włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por, listek laurowy, ziele angielskie, suszony grzybek, jogurt naturalny (100g), majeranek, sól, pieprz, 4 jajka

Przygotowanie:

Warzywa zalać 1 1/2 litra wody, zagotować, dodać przyprawy, gotować na małym
ogniu, gdy warzywa będą miękkie wlać zakwas, zagotować, doprawić, zabielić
jogurtem, do każdej porcji dodać jajko podzielone na ćwiartki.
Przepis na 8 porcji, 1 porcja: ok. 150 kcal


Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem
Składniki:
2 awokado, 100g wędzonego łososia, 150g serka Turek Figura (lub inny chudy
twarożek), łyżeczka soku z cytryny, szczypiorek, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Awokado przekroić wzdłuż na połowę, wyjąć pestkę i łyżką wydrążyć miąższ tak
żeby nie uszkodzić łupiny. Rozdrobniony miąższ wymieszać z pokrojonym łososiem, serkiem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku, przyprawić. Łupinki wypełnić masą, wierch udekorować szczypiorkiem.
Porcja (1/2 awokado): 160 kcal

WIĘCEJ PRZEPISÓW z poradni mojdietetyk.pl - KLIKNIJ!


Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB