Zasmakuj w kuchni orientalnej – kiełki fasoli mung i pędy bambusa

2016-04-13 16:08:10 (ost. akt: 2016-04-13 16:42:19)

Autor zdjęcia: mat. prasowy

Podziel się:

Kuchnia orientalna coraz bardziej popularna. Te dania dzięki dużej ilości warzyw i przypraw są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa.

Popularnymi składnikami kuchni orientalnej są kiełki fasoli mung oraz pędy bambusa. Jedne i drugie posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca. Pędy bambusa posiadają właściwości obniżające ciśnienie, a ich regularne spożywanie zwalcza wszelkiego rodzaju przeziębienia. Kulinarny potencjał fasoli mung i pędów bambusa wykorzystują głównie Chińczycy. Jednak dzięki dużym możliwościom zastosowania ich także w kuchniach innych krajów, przepisy z dodatkiem tych składników stały się niezwykle popularne. Ze względu na dużą zawartość białka są również ważnymi produktami w diecie wegetariańskiej. Pędy bambusa i fasola mung mają przyjemnie słodki smak, dzięki czemu dania z ich „udziałem” stają się bardziej wyraziste i smaczne.

Chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung
Składniki:
3 jajka
10 g mąki
10 g masła
parmezan
oliwa z oliwek
50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
50 g kiełków brokułu
pomidory cherry

Przepis:
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Smażymy na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce mieszamy razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylewamy na smażące się kiełki. Gotowy omlet składamy na pół i wkładamy do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 C, na około 5 minut. Omlet dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i posypujemy parmezanem.


Kolorowa sałatka z brokułów i pędów bambusa
Składniki:
1 brokuł
1 puszka pędów bambusa (np. marki Sandra)
4 suszone pomidory
2 ogórki kiszone
puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
1 czerwona cebula
sól morska oraz pieprz
2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów

Przepis:
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, pędy bambusa odcedzamy i kroimy na mniejsze paski. Następnie odcedzamy kukurydzę, kroimy cebulę, suszone pomidory i ogórka kiszonego. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i polewamy je zalewą z suszonych pomidorów, dodajemy soli i pieprzu. Przed podaniem wkładamy na kilka minut do lodówki.




Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB