Dieta pomaga obronić się przed promieniowaniem UV?

2016-05-09 10:35:49 (ost. akt: 2016-05-09 10:50:05)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Nadmiar słońca – promieniowania UVA i UVB ma negatywny wpływ na organizm. Chronią przed ich działaniem kremy z filtrem oraz odpowiednia dieta. Co zatem warto jeść i pić, aby zminimalizować szkodliwe działanie promieni słonecznych?

- Promienie słoneczne w dużej ilości powodują szybsze starzenie, pogarszają wygląd skóry, powodują, że włosy stają się matowe i łamliwe. Oczywiście każdy z nas powinien pamiętać o stosowaniu kosmetyków z filtrem. Wspomóc możemy się też swoją dietą. W przypadku skóry i włosów kluczowe do ich budowy jest dostarczanie odpowiedniej ilości białka i tłuszczy – mówi Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.

Nadmiar promieni słonecznych odciska piętno na wyglądzie skóry. Niezbędnymi elementami zapewniającymi jej zdrowie są odpowiednie ilości białka, dobrych tłuszczów, a także witaminy (głównie A, E, C) i składniki mineralne. Słońce sprawia, że włosy tracą swoją wilgotność, stają się matowe i łamliwe. Najbardziej narażone na szkodliwe promieniowanie są te o jasnym kolorze, ze względu na małą ilość naturalnego barwnika.

Dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych w produktach spożywczych można łatwymi i domowymi sposobami zadbać o urodę. Płatki owsiane oraz miód można wykorzystać do przygotowania maseczek na skórę twarzy, a olej kokosowy i olejek rycynowy odbudowują strukturę włosa i wzmacniają ją.

Organizm człowieka w ok. 60% zbudowany jest z wody i często to właśnie ona jest główną drogą do poprawy ogólnej kondycji ciała. Warto każdego dnia wypijać co najmniej 8 szklanek wody.

Natomiast nadmiar stresu przyczynia się do wydzielania kortyzolu, który sprawia, że skóra jest bardziej podatna na uszkodzenie barier ochronnych, m.in. warstwy lipidowej.
newsrm.tv

Komentarze (0)

Komentowanie wyłączone

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB