Potrawy z grilla na diecie? Sprawdź przepisy dietetyka

2016-05-13 10:41:07 (ost. akt: 2016-05-13 10:44:31)

Autor zdjęcia: mat. prasowy

Podziel się:

Tradycyjne potrawy przyrządzane na grillu, jak np. kiełbaska czy karkówka, chociaż kuszą nas aromatem i smakiem, to mogą odstraszać ilością kalorii. Nie musi tak być, jeśli skorzystamy z przepisów przygotowanych przez dietetyka. Dzięki nim nawet burgery czy szaszłyki będą smaczne i zdecydowanie mniej kaloryczne.

Burger na diecie
Zdrowe grillowanie nie musi oznaczać rezygnacji z dań mięsnych, nawet takich, które powszechnie uznawane są za kaloryczne, jak np. burgery. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać składniki, zamieniając te najbardziej kaloryczne.
– Wybierając chudą wołowinę, pełnoziarnistą bułkę oraz musztardę zamiast majonezowego sosu, uczynimy z burgera smaczny i pełnowartościowy posiłek – mówi mgr Dominika Sikora, dietetyk Naturhouse. – Pamiętajmy też, aby przy grillowaniu korzystać z przeznaczonych do tego celu tacek, przez co na potrawach osadzi się mniej dymu.

Przepis: Wołowinę należy zmielić, doprawić solą i pieprzem, uformować kotlet, a następnie grillować aż mięso nie będzie surowe. Pełnoziarnistą bułkę kroimy na pół i grillujemy do zarumienienia. Do bułki z mięsem dodajmy cebulę pokrojoną w pióra, pomidora, ogórka kiszonego i kleks musztardy.

Ryba na ruszt
Doskonałą alternatywą na grilla są także potrawy rybne, szczególnie jeśli sięgniemy po odpowiedni gatunek.
– Zwłaszcza osobom na diecie polecam filet z dorsza, który jest chudą rybą, zatem nawet w towarzystwie kalorycznych, ale niezwykle zdrowych orzechów włoskich, stworzy idealną kompozycję – podpowiada Dominika Sikora.

Przepis: Filet z dorsza należy oczyścić, otoczyć w białku z jajka, zblendowanych orzechach włoskich, oprószyć solą i pieprzem, następnie grillować ok. 5 minut. Przygotować mus: zblendować na gładką masę 3/4 jabłka, odrobinę cynamonu i sok z cytryny. Dodać 1/4 jabłka pokrojonego w drobną kostkę. Musem polać przygotowanego dorsza.

Szaszłyki z krewetek i cukinii
Popularnym przysmakiem przygotowywanym na grillu są szaszłyki z mięsa oraz warzyw. Dla urozmaicenia smaku i zmniejszenia kaloryczności potrawy, możemy zamiast mięsa dodać krewetki bogate w chude białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe nienasycone. W połączeniu z niskokaloryczną, lekkostrawną i pełną witamin cukinią, otrzymamy propozycję, która z pewnością przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie.

Przepis: Krewetki obgotować i osuszyć ręcznikiem papierowym. Cukinie pokroić wzdłuż na bardzo cienkie plasterki (tak, aby można było je zwinąć). Natrzeć cukinię oliwą, solą oraz pieprzem. Wymieszać czosnek, natkę pietruszki i oliwę z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć krewetki, które wraz ze zwiniętymi plastrami cukinii nadziewać na przemian na patyczki do szaszłyków. Układać na rozgrzanym ruszcie i grillować przez około 5-7 minut z każdej strony.
mat. pras.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB