Kolacja w wersji fit

2016-05-19 13:12:02 (ost. akt: 2016-05-19 13:35:57)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Najczęściej sięgamy po kaloryczne dania na obiad lub kolację i na wieczorne przekąski. Co jeść, by poczuć się lżej i zdrowiej? To propozycje na kolację fit Natalii Bobowik, dietetyka z Olsztyna.

Fit kolacje
Sałatka z łososiem wędzonym i kiełkami

50g łososia wędzonego
100g ogórka
150g pomidora
10g oliwek zielonyche marynowanych
5g oliwy z oliwek
35g chleba pełnoziarnistego
Kiełki (np. soczewicy), sałata, cytryna, koperek

Sałatę porwać na kawałki. Łososia pokroić w paski. Warzywa i oliwki skroić w kostkę. Całość wymieszać, posypać kiełkami i polać sosem z 1 łyżeczki soku z cytryny, oliwy z oliwek, garścią posiekanego koperku i pieprzem. Podawać z pieczywem.

Sałatka z papryką, kuskusem i serem pleśniowym
100g papryki
30g kaszy kuskus
150g ogórka kwaszonego
50g cebuli
30g sera, camembert pełnotłusty
10g oliwek zielonych marynowanych
5g oliwy z oliwek
5g miodu (pół łyżeczki)
sałata, czosnek, zalewa z oliwek, sok z cytryny, musztarda (pół łyżeczki)

Kaszę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Paprykę pokroić na cienkie paski. Cebulę, ogórka i ser skroić w kostkę. Składniki wymieszać z sałatą porwaną na kawałki. Polać sosem zrobionym z oliwy z oliwek, 1 łyżki zalewy z oliwek, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, miodu, musztardy, soku z cytryny i pieprzu.

Kanapki z pastą orzechową i ogórkiem
70g chleba żytniego pełnoziarnistego
80g sera twarogowego chudego
50g jogurtu naturalnego
25g orzechów włoskich
100g ogórka
cynamon

Ser wymieszać z jogurtem, dodać posiekane orzechy i cynamon. Pastą smarować pieczywo. Zagryzać ogórkiem.

Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB