Makaron z soczewicą i kotlety z tofu

2016-05-20 11:43:58 (ost. akt: 2016-05-20 11:46:15)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Kotlety z tofu i brokułów
Składniki:

• 150 g tofu naturalnego,
• pół główki brokuła,
• pół szklanki płatków owsianych lub jęczmiennych,
• opcjonalnie: 1-2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki słonecznika łuskanego,
• sól, pieprz, bułka tarta do panierowania,
• olej do smażenia.

Przygotowanie:
Brokuła podzielonego na małe różyczki gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękki, odcedzamy, studzimy. W misce gnieciemy tofu i brokuła widelcem, wsypujemy połowę płatków. Drugą połowę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż spęcznieją. Odcedzamy, również dodajemy do masy, razem ze słonecznikiem i czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, mieszamy, odstawiamy na 15-20 minut (żeby masa się „związała”). Jeśli nadal wydaje nam się mało klejąca (co się nie powinno zdarzyć), dosypujemy suchych płatków do skutku. Formujemy małe, okrągłe kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.


Makaron z soczewicą w sosie pomidorowym
Składniki:

• 150 g zielonej soczewicy,
• 230 g makaronu (penne lub świderki),
• 250 g koncentratu pomidorowego,
• 1 cebula,
• 3 ząbki czosnku,
• 1 łyżeczka cukru,
• olej (około łyżki), sól, pieprz, oregano, papryka ostra.

Przygotowanie:
Soczewicę moczymy w chłodnej wodzie (przynajmniej godzinę), następnie gotujemy w osolonej wodzie. Osobno gotujemy makaron. Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do większego naczynia przesypujemy cebulę wraz z czosnkiem, dodajemy koncentrat, soczewicę i makaron. Doprawiamy łyżeczką cukru (b. ważne!), papryki ostrej oraz pieprzem, solą i oregano według uznania. Dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje tuż po
przygotowaniu.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB