Włącz strączki do diety!

2016-06-10 14:58:21 (ost. akt: 2016-06-10 15:37:59)

Autor zdjęcia: Miłosława Wasiak

Podziel się:

Najlepszy sposób na strączki? To fit słodkości! Te przepisy sprawią, że z chęcią włączysz je do swojej diety – zapewnia Miłosława Wasiak z Olsztyna.

Zawierają duże ilości witamin z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłową pracę układu nerwowego) oraz folianów, dzięki czemu są pomocne w walce z redukcją złego cholesterolu we krwi, jak również obniżają zawartość homocysteiny - czynnika odpowiedzialnego za rozwój miażdżycy. Warzywa strączkowe dostarczają także wapnia i potasu. układ nerwowy, poprawiając pamięć i koncentrację. Ponadto zawarty w strączkach błonnik pokarmowy pełni nieocenioną rolę zarówno w przemianach tłuszczu i glukozy, jak również regulacji pracy układu pokarmowego.

Kokosowe ciasto fasolowe
2 puszki białej fasoli
2 łyżki mąki (np. z cieciorki)
wiórki kokosowe
kokosowa odżywka białkowa (można zastąpić aromatem)
miód
2 jajka
proszek do pieczenia
ziarno kakaowca

Fasolę odsączyć i zblendować razem z mąką, wiórkami, odżywką, miodem i żółtkami. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać. Wylać do formy, posypać ziarnami kakaowca. Piec około 35-40 minut.

Dwukolorowe ciasto fasolowe
Masa ciemna:
puszka czerwonej fasoli
2 łyżki mąki (kokosowa)
1 miarka odżywki białkowej o smaku czekolada-orzech (można zastąpić aromatem)
1 łyżeczka miodu
proszek do pieczenia
3 jajka

Masa biała:
puszka białej fasoli
1 miarki odżywki białkowej (waniliowa)
aromat waniliowy
1 łyżeczka miodu
proszek do pieczenia
jajka

Polewa:
masło orzechowe
fistaszki

Zblendować składniki masy ciemnej (oprócz białek). Następnie delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Wylać do formy. Kolejny krok to zblendowanie składników masy białej i dodanie do niej ubitych białek. Najpierw wlać do formy masę ciemną, później białą. Piec około 40 minut. Rozpuścić masło orzechowe, posmarować nim ciasto i obsypać fistaszkami. Najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.


Muffiny gruszkowo-fasolowe
puszka białej fasoli
gruszka
odżywka białkowa kokosowa (można zastąpić aromatem)
mąka kokosowa (2 łyżki)
cynamon (ok.1 łyżki)
3 jajka

Na wierzch:
gorzka czekolada (z jak najwyższą zawartością kakao)
miód
truskawki liofilizowane Frupp lub świeże
wiórki kokosowe

Fasolę zblendować razem ze startą gruszką, odżywką, mąką, cynamonem i żółtkami. Dodać ubite białka. Piec około 30 minut. Gorzką czekoladę roztopić razem z miodem w kąpieli wodnej i polać upieczone muffinki. Udekorować truskawkami i wiórkami. Najlepiej schłodzić przez noc w lodówce i zajadać kolejnego dnia.

[quote]Cytrynowo-bananowe ciasto fasolowe
Spód:
puszka białej fa soli
2 łyżki mąki (kokosowa)
miarka odżywki białkowej smak śmietankowo-biszkoptowy (można zastąpić aromatem)
proszek do pieczenia
2 jajka

Zblendować wszystkie składniki oprócz białek. Białka ubić i dodać do masy. Piec około 30 minut.

Wierzch:
banany
cytrynowa galaretka bez cukru Frupp

Ułożyć banany na cieście, zalać galaretką i wstawić do lodówki.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB