Truskawki w roli głównej. PRZEPISY

2016-06-19 16:51:58 (ost. akt: 2016-06-19 17:17:02)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Uwielbiają je niemal wszyscy. Są niskokaloryczne, bogate w witaminy oraz składniki mineralne. O czym mowa? Oczywiście o truskawkach!

– Wszystko zaczęło się od króla Francji – Ludwika XVI, który uwielbiał smak poziomek i zatrudnił botanika, aby postarał się o większe plony. Botanik ten skrzyżował dwie odmiany poziomek i uzyskał duże owoce, które dziś nazywamy truskawkami – opowiada Natalia Bobowik, dietetyk z Olsztyna. – W 100 g owoców znajdziemy 32 kcal, 2 g błonnika, dużą dawkę witaminy A, C, kwasu foliowego i potasu. Działają odkwaszająco i wzmacniająco na cały organizm, wspomagają układ krwionośny (serce, żyły, tętnice) oraz nerki. Nie są jednak polecane dla osób z refluksem żołądkowo-przełykowym, gdyż mogą nasilać uczucie zgagi.

Orzeźwiający koktajl truskawkowo-miętowy na upalne dni
1 truskawki - 250 g
1 banan - 100 g
1 woda, liście mięty
Owoce i liście mięty zalewamy niewielką ilością wody i miksujemy blenderem.

Na wykwintną kolację pasuje sałatka z truskawkami i mozzarellą
1 mozzarella - 60 g
1 truskawki - 100 g
1 pestki dyni - 10 g
1 oliwa z oliwek - 5 g
1 miód pszczeli - 5 g
1 chleb pełnoziarnisty - 50 g
1 sałata lub rukola, ocet balsamiczny, świeża bazylia

Na talerzu układamy sałatę lub rukolę, na to kładziemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i przekrojone na pół truskawki. Wszystko posypujemy prażonymi pestkami dyni i polewamy dressingiem z oliwy, miodu i octu balsamicznego
oraz liści bazylii. Sałatkę podajemy z chlebem pełnoziarnistym.

Twarożek cynamonowy z truskawkami w sam raz na lekkie śniadanie
1 ser twarogowy półtłusty (lub chudy) - 100 g
1 jogurt naturalny - 50 g
1 truskawki - 150 g
1 cukier trzcinowy (lub miód
pszczeli) - 5 g
1 bułka grahamka - 75 g
1 cynamon

Twaróg wygniatamy widelcem z jogurtem, cukrem i cynamonem. Dodajemy truskawki pokrojone na ćwiartki i delikatnie mieszamy. Twarożkiem smarujemy
pieczywo.

SMACZNEGO! :)

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB