5 ciekawostek, których nie wiedziałeś o szparagach

2016-06-29 14:22:35 (ost. akt: 2016-06-29 10:35:40)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Białe, zielone, fioletowe – szparagi! Kto z nas nigdy ich nie próbował?

Ich zgrabne, długie pędy coraz częściej goszczą na polskich stołach w postaci przystawek, dodatku do sałatki czy dania głównego. Choć sezon na te warzywa trwa zaledwie od maja do czerwca, a ich dostępność jest ograniczona, cieszą się dużą popularnością - zwłaszcza wśród wielbicieli zdrowej i niskokalorycznej żywności. Szparagi są jednym ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze letniej. Można je nabyć na targu lub sklepie, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zdają się nie mieć przed nikim tajemnic. Czy jednak wiesz o nich wszystko?

1. SZPARAGI PROSTO Z WŁOCH
Słowo szparag wywodzi się od greckiego „asparagus” oznaczającego „młody pęd”. Warzywa te pojawiły się na terenie Imperium Rzymskiego prawie 4 500 tysiąca lat temu, gdzie szybko zyskały popularność. Kolejnym krokiem w ich karierze był podbój dalszej części Europy, gdzie stały się ulubionym przysmakiem lokalnych elit. Obecnie uprawiane są przez większość krajów na świecie, jednak ich głównym producentem są Chiny i Peru. W Polsce plantacje szparagów skupiają się w obrębie województwa wielkopolskiego oraz dolnośląskiego.

2. ZIELONYCH I FIOLETOWYCH NIE TRZEBA OBIERAĆ
Szparagi występują w trzech odmianach - białej, zielonej i fioletowej. Jeśli preferujesz łagodny smak, a obieranie warzyw nie stanowi dla Ciebie problemu, biały szparag będzie odpowiedni. Miłośnicy bardziej wyrazistego i orzechowego smaku wybiorą kolorowe pędy (fioletowe lub zielone). Dojrzewają one ponad ziemią, przez co ich skórka jest delikatniejsza i nie wymaga usunięcia. Szparagi najsmaczniejsze są zaraz po zerwaniu, ponieważ z biegiem czasu tracą smak i aromat. Zastanawiasz się jak poznać świeży produkt? Zwróć uwagę na główkę szparaga, która powinna być zamknięta i nieposzarpana, jego nasadę – ściśnięta powinna puścić sok. Warzywo nie może mieć też żadnych przebarwień. Zaletą tych warzyw jest prostota ich przygotowania. Umyte i podcięte wkładamy do podłużnego garnka z posoloną wodą, tak aby główki wystawały ponad taflę. Białe szparagi gotujemy do 15 min, kolorowe ok. 5-8 min. Po sprawdzeniu miękkości są gotowe do zaserwowania.

3. SZPARAG, SZYNKA I SER, CZYLI Z CZYM TO SIĘ JE?
Najbardziej popularnym przepisem na szparagi jest przygotowanie ich w towarzystwie masła i bułki tartej. Otoczone szynką, zapieczone i podane pod serową pierzynką prezentują się ciekawiej, a ich przyrządzenie nie jest skomplikowane. - Świeże warzywa idealnie komponują się z serami. Niezależnie od sposobu ich podania, należy pamiętać aby ser żółty był jedynie dodatkiem i nie dominował swoim smakiem. Do delikatnych sezonowych potraw wybierzmy ser o łagodnym aromacie i taki, który łatwo się topi – doradza Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Nie trudno zgadnąć, iż ze względu na pochodzenie śródziemnomorskie ich nieodłącznym dodatkiem powinien być…kieliszek wina.

4. TYLKO 18 KCAL W 100G!
Nie od dziś wiadomo, że warzywa są źródłem witamin. Czy wiesz co zyskasz włączając do swojej diety różnokolorowe pędy? Ich niskokaloryczność i obecność wysokiej ilości błonnika zainteresuje osoby dbające o linię. 100 g tego produktu ma ich jedyne 18 kcal! Zawartość witamin C i E ma wpływ na kondycję włosów, paznokci i skóry, natomiast wapń, fosfor i potas przyczyniają się do prawidłowego stanu tkanek kostnych. Szparagi powinny zostać uwzględnione także w diecie kobiet planujących ciążę, zawierają bowiem kwas foliowy – element niezbędny do właściwego rozwoju płodu. Udowodniono, że jedzenie szparagów może minimalizować również ryzyko wystąpienia nowotworu oraz pozytywnie działa na samopoczucie i nastrój.

5. ZAKOCHAJ SIĘ W SZPARAGACH
Szukając naturalnych sposobów pobudzających libido, najczęściej przychodzą nam na myśl ostrygi, banany, awokado. A szparagi? Otóż tak! Szparag zyskał miano jednego z ciekawszych afrodyzjaków dzięki zawartych w nim fitoestrogenów, które zwiększają popęd płciowy kobiet działając podobnie jak estrogen – jeden z żeńskich hormonów.
Szparagi to niewątpliwie wyjątkowe warzywo, a ciekawych przepisów z kolorowymi pędami w roli głównej nie brakuje. Aby zachęcić do ich bliższego poznania i odkrycia nowych połączeń smakowych, przedstawiamy dwa przepisy ze szparagami w roli głównej!

Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 20 g drożdży
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki cukru

Pozostałe składniki:
- 300 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
- 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
- 2 łyżki masła
- 100g wędzonego, parzonego boczku

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.
Smacznego!

Szparagi z serem i prażonymi migdałami
Składniki:
- 1 pęczek zielonych świeżych szparagów (ok. 50dag)
- 30g płatków migdałów
- 6 plastrów pokrojonego w plastry sera żółtego Gouda MSM Mońki
Pozostałe składniki:
- 1 natka pietruszki
- ¼ łyżeczki soli i pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy stwardniałe końcówki. Wrzucamy do podłużnego garnka z zimną wodą, tak aby główki warzyw wystawały ponad taflę. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotujemy na małym ogniu ok. 8 min. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy płatki migdałowe i mieszamy, aż do ich zrumienienia. Uprażone migdały odkładamy do miseczki. Szparagi powinny być już gotowe – należy widelcem sprawdzić ich miękkość. Wyciągamy i odcedzamy warzywa, aby lekko ostygły, następnie na desce cienko kroimy żółty ser w plastry. Szparagi układamy na talerzu, posypujemy podprażonymi migdałami i przykrywamy płatami sera. Całość dekorujemy listkami pietruszki. Do smaku można dodać soli i pieprzu.
Smacznego!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB