Co na kolację? Może rozgrzewający krem?



2016-07-06 18:39:59 (ost. akt: 2016-07-06 19:09:38)

Podziel się:

Autor zdjęcia: Flor Fabo

Pogoda nie rozpieszcza. Dobrze więc rozgrzać się zupą, na przykład z pieczonej marchewki

Krem z pieczonej marchewki



Składniki:

5 dużych marchewek,

4 ziemniaki

1 niewielka cebula,

kilka łyżeczek mleczka kokosowego

pestki dyni,

posiekana natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek,

5 łyżek wody,

sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

0,5 łyżeczki kurkumy,

0,5 łyżeczki kminku,

szczypta ostrej papryki,
soli i pieprzu



Przygotowanie

Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Umieszczamy w brytfance. Mieszamy oliwę, wodę, i sok z przyprawami i wszystko zalewamy. Dokładnie mieszamy i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut. Wyjęte z piekarnika warzywa miksujemy z 600 ml ciepłej/ gorącej wody na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy jeszcze chwilę. Na talerzu posypujemy natką pietruszki i pestkami dyni.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB