Inspiracje na bakłażanowy talerz!


2016-07-12 11:36:22 (ost. akt: 2016-07-22 14:55:11)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Oberżyna, gruszka miłości, bakman, jajko krzewiaste, pisanka podłużna, szalone jabłko… Prawdziwym bohaterem naszych stołów jest przede wszystkim bakłażan faszerowany mięsem lub warzywami.

Przygotujemy z nim jednak także mnóstwo innych, pysznych dań - sałatki, sosy, dipy, kremy, zapiekanki czy przystawki – właściwie wszystko to, na co akurat przyjdzie nam ochota. Bakłażan szczególnie sprawdza się w sezonie grillowym, pieczony na ruszcie i podawany jako dodatek do mięs. Pędźcie więc do sklepu po świeżego bakłażana i skorzystajcie z naszych pomysłów na potrawy!

Piękny kolor, obecność składników mineralnych oraz wyjątkowy smak – to tylko niektóre z zalet bakłażana. To ciemnofioletowe warzywo jest niskokaloryczne i zawiera błonnik, dzięki czemu warto włączać go do wszelkich diet, szczególnie tych odchudzających. Oberżyna to także bogate źródło potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i prawidłową pracę mięśni. Bakłażan możemy przygotować na rozmaite sposoby - dusić, faszerować, smażyć, piec czy grillować. Liczba potraw, które możemy przyrządzić z jego wykorzystaniem, jest niemalże nieograniczona, więc wśród naszych kulinarnych inspiracji z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!


Na pyszne śniadanie czy pożywną kolację idealna będzie oryginalna sałatka z bakłażanem, zieloną soczewicą i kozim serem. Jej smak z pewnością zaskoczy nawet najbardziej wytrawnego kulinarnego smakosza! Do jej przygotowania będziemy potrzebować:

— papirus z ziołami prowansalskimi

— bulion warzywny

— 2 piersi kurczaka

— 2 bakłażany

— po jednej sztuce czerwonej i żółtej papryki

— 150 g zielonej soczewicy

— 50 g orzechów włoskich

— 200 g koziego sera typu feta

— 3 łyżek soku z cytryny

— łyżki miodu

— 4 łyżki oliwy

Przygotowania 
Gotujemy soczewicę, dodajemy trochę bulionu. Bakłażana kroimy w plastry o grubości 3 cm, skrapiamy oliwą i grillujemy, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku do momentu aż się ze złoci. Ostudzoną oberżynę po upieczeniu kroimy w paski. Piersi kurczaka przygotowujemy z wykorzystaniem papirusa do kurczaka w ziołach prowansalskich. Ostudzoną pierś kroimy w paski wraz z umytą papryką. Orzechy kruszymy rękoma, a ser kroimy w kostkę. Następnie przyrządzamy dressing. W małym słoiczku mieszamy oliwę, majonez, miód, sok z cytryny. Wystarczy jeszcze delikatnie wymieszać wszystkie składniki sałatki w misce i pyszna letnia kompozycja gotowa!

Bakłażany faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym.

Składniki:

— 3 średniej wielkości bakłażany,

— 50 g mięsa mielonego

— kostki Rosołu drobiowego WINIARY

— pomidor

— cebula
— 2 ząbki czosnku

— jedno jajko
— 60 g kaszy jaglanej (1/3 szklanki)
— oliwa (do smażenia)

— sól i pieprzu (do smaku)

— sera mozarella

— świeży tymianek 


Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C, bakłażany kroimy wzdłuż, miąższ nacinamy delikatnie w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki i smarujemy je oliwą oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie bakłażan wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez około 15-20 minut. Delikatnie usuwamy miąższ przy pomocy łyżeczki, ale nie wyrzucamy go, ponieważ przyda się do nadzienia. Później cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni razem z mięsem. Dodajemy ugotowaną w Rosole drobiowym WINIARY kaszę jaglaną, jajko i drobno pokrojonego, obranego ze skóry pomidora (warto odsączyć wcześniej z niego nadmiar wody) oraz zachowany miąższ z bakłażana. Przygotowanym farszem napełniamy połówki bakłażanów, posypujemy startym serem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 25-30 minut.
Smacznego!


Więcej pomysłów na potrawy z bakłażana na www.winiary.pl.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB