Tanieją warzywa. Nie zapominaj o nich w swojej kuchni

2016-08-03 13:32:24 (ost. akt: 2016-08-03 12:36:01)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Pogoda sprzyja uprawom warzyw, poza kapustnymi, których wczesne uprawy zostały zaatakowane przez szkodniki. W porównaniu z cenami sprzed roku o 1/3 tańsze są ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa, cebula i ogórki gruntowe.

Ogórki gruntowe, w ofercie hurtowej, sprzedawane są w cenie 0,7 - 1,50 zł za kilogram. Ziemniaki kosztują 0,3-0,7 zł/kg. Za marchew trzeba zapłacić od 0,45 zł/kg, a w klasie premium - 1 zł/kg. Cena za 5 kg opakowanie fasolki szparagowej waha się od 15 do 20 zł. Oznacza to, że kilogram oferowany jest w cenie od 3 - 4 złotych.

- Sierpień to miesiąc sprzyjający zakupom warzyw na przetwory, ze względu na dużą podaż i niskie ceny, warto więc teraz zrobić zimowe zapasy - przekonuje rzecznik rynku hurtowego Małgorzata Skoczewska.

Tanieje krajowa papryka, która wyparła importowaną, obecnie kolorowa kosztuje jeszcze 4,5 - 7,5 zł za kg, ale zielona jest już w cenie od 2 zł/kg. Dużo jest cukinii i kabaczków, kosztują tylko 1- 2 zł/kg.

Klienci nie mogą narzekać też na ofertę owoców, przede wszystkim są krajowe owoce. Nadal można kupić truskawki, odmian późnych, w cenie 8-12 zł/kg. Są jeszcze czereśnie, których dostawy są coraz mniejsze, kosztują one obecnie 7 - 15 zł/kg. Zastępują je wiśnie oferowane w cenie 2 - 3 zł/kg. Dużo jest śliwek po 1-4 zł/kg z zależności od odmiany tj. w cenie porównywalnej z ceną z 2015 r.

Jeszcze parę lat temu borówki amerykańskie były owocami delikatesowymi, teraz w związku z rozwojem plantacji, dostawy tych owoców są coraz większe to i ceny spadają. W ofercie hurtowej cena kilograma od 12 do 16 zł, czyli tyle ile w tym roku kosztują maliny.

Tanie są pierwsze letnie jabłka od 25 do 35 zł za 15 kg, czyli od 1,67 zł do 2,30 zł /kg. Są już odmiany Paula Red, Piros, Geneva, Antonówka. Do łask wracają stare odmiany takie jak Papierówka; wkrótce w Broniszach mogą pojawić się kosztele.

Źródło: Codzienny Serwis Informacyjny PAP

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB