Co jemy na śniadanie? Na talerzu kanapki i herbata

2016-09-27 14:45:53 (ost. akt: 2016-09-27 17:02:45)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Polacy są przekonani, że ich śniadania są zdrowe - tak twierdzi 81% badanych. Najczęściej na śniadanie sięgają po pieczywo (73%), wędlinę (57%) oraz ser (35%). Najchętniej wybieranym napojem jest herbata (44%), która jest popularniejsza od kawy (34%). Mleko jako napój do śniadania jest wybierane sporadycznie.

Polacy są przekonani, że spożywane przez nich śniadania są zdrowe. Tylko co dziewiąty badany jest zdania, że śniadanie, które spożywa nie służy jego zdrowiu.

W dni robocze niemal połowa respondentów (48%) spożywa śniadania między 6 a 8 rano, a co trzeci badany (34 %) pomiędzy 8 a 10. Co dziesiąta osoba pierwszy posiłek w ciągu dnia roboczego spożywa dopiero po godzinie 10, co dwunasty natomiast (8%) przed 6 rano. Z kolei w weekend śniadania spożywamy później. Największy odsetek badanych (60%) deklaruje, że śniadanie spożywa pomiędzy 8 a 10. W weekend także dwukrotnie więcej pytanych (20%) w porównaniu do dni roboczych spożywa śniadanie po godzinie 10. Przed 8 rano śniadanie w weekend je co 5 badany (20%).

Co trzeci badany (34%) do śniadania pije kawę. Polacy bardzo rzadko piją do śniadania mleko czy kakao.











Źródło: ARC Rynek i Opinia, 4-10.08.2016

Najpopularniejsze na śniadania są tradycyjne kanapki. Polacy wybierają pieczywo, wędliny, sery. Co czwarty Polak spożywa płatki śniadaniowe / musli.











Źródło: ARC Rynek i Opinia, 4-10.08.2016

Co ciekawe mężczyźni częściej niż kobiety na śniadanie spożywają ser (39% mężczyzn, 31% kobiet), konserwy mięsne i rybne (odpowiednio 5% vs 1%) oraz ryby (3% vs 1%). Kobiety natomiast częściej niż mężczyźni na śniadanie jedzą płatki śniadaniowe / musli (30% kobiet vs 17% mężczyzn), produkty nabiałowe takie jak jogurty, kefiry (23% vs 13%), oraz owoce (odpowiednio 9% kobiet i 5% mężczyzn).











Źródło: ARC Rynek i Opinia, 4-10.08.2016

Dla ponad połowy badanych (54%) przygotowanie śniadania zajmuje od 5 do 10 minut. Mniej czasu na przygotowanie potrzebuje 22% respondentów. Co piąty respondent (19%) poświęca codziennie od 10 do 20 minut na przyrządzenie śniadania, a 3% przygotowanie zajmuje ponad 20 minut.

Zdecydowana większość badanych (82%) je śniadanie w domu, przed wyjściem do pracy lub szkoły. W pracy lub szkole śniadanie spożywa 15% respondentów. Mężczyźni częściej niż kobiety pierwszy posiłek spożywają w pracy lub szkole (17% mężczyzn vs 13% kobiet), natomiast kobiety częściej niż mężczyźni jedzą śniadanie przed wyjściem z domu (86% kobiet vs 79% mężczyzn). Większość też (81%) uważa swoje śniadania za zdrowe, przy czym bardzo zdrowe śniadania deklaruje 17% respondentów, a raczej zdrowe 64%. Co dziesiąta osoba uważa, że je raczej niezdrowe śniadania, a 1% bardzo niezdrowe.

Badanie zostało zrealizowane przez ARC Rynek i Opinia w dniach 4-10 sierpnia 2016 r., techniką CAWI, na panelu internetowym epanel.pl, wśród mieszkańców Polski w wieku 15-55 lat, na próbie reprezentatywnej pod względem płci, wieku, wielkości miejscowości zamieszkania i regionu, N=901.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB