Pasta z pieczonej dyni

2016-10-07 18:03:25 (ost. akt: 2016-10-07 18:06:02)

Autor zdjęcia: mat. prasowy

Podziel się:

Jesień ma różne oblicza – może być słoneczna i pełna złocistych barw albo deszczowa, tonąca w błękitach i szarościach. Na szczęście, gdy pogoda nie dopisuje, możemy eksperymentować z kolorami w kuchni, tworząc wyjątkowe kompozycje. Gdy znudzą nas pospolite kanapki z serem i szynką, lub gdy chcemy zrezygnować z produktów mięsnych, warto spróbować samodzielnie wykonać dyniową pastę do kanapek – to warzywo króluje wśród jesiennych przepisów. Zachwyci nas nie tylko jej intensywna barwa, ale i oryginalny smak. Wystarczy dodać mleko kokosowe przyprawy i zioła.

Składniki na około 8 kanapek
2 szklanki upieczonej dyni
4 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego lub oleju z pestek z dyni
½ łyżeczki soli
1 ząbek czosnku
grubo zmielony czarny pieprz do smaku
garść prażonych łuskanych pestek dyni
garść prażonego sezamu
świeża natka pietruszki
8 kromek chleba (np.ostowo – kanapkowego Dan Cake)

Sposób przyrządzenia:
Pieczenie dyni:
Dynię obrać, wyrzucić pestki, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, skropić oliwą, wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenie wyłożonej papierem, piec do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie na suchej patelni podprażamy zmieszane nasiona – sezam i dynię. Przez około kilka minut, aż staną się chrupiące.

Przygotowanie pasty: Upieczoną i wystudzoną dynię wkładamy do misy blendera, dodajemy resztę składników – mleko kokosowe, sól pieprz i czosnek. Miksujemy na gładki krem, gdy jest za gęsty dodajmy drugą łyżkę oliwy. Pastę przekładamy do miseczki, posypujemy uprażonymi ziarnami, część z nich możemy pozostawić bezpośrednio na kanapki. Smacznego!
mat. pras.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB