Dania fit na sylwestrowym stole

2016-12-28 12:00:00 (ost. akt: 2016-12-21 11:40:30)

Autor zdjęcia: Fotolia.com

Podziel się:

Sylwestrowa kuchnia może być zarówno sycąca, jak i zdrowa oraz pełna witamin. O to niebanalne przepisy dietetyczki Natalii Bobowik. Z pewnością pozytywnie zaskoczysz nimi sylwestrowych gości. Smacznego!

Sylwestrowa sałatka z fetą i figami
Składniki:
100 g kaszy kuskus
120 g sera feta 12% tłuszczu
200 g awokado
200 g ogórka świeżego
160 g świeżych fig (ok. 3 sztuki)
10 g oleju rzepakowego uniwersalnego
5 g miodu pszczelego (1 łyżeczka)
sok z połowy cytryny
świeża bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, sól

Przygotowanie: Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 4 minuty. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy razem z obranym i pokrojonym w półplasterki awokado. Figi delikatnie myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do kaszy oraz warzyw. Sałatkę przyprawiamy ziołami prowansalskimi, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Całość posypujemy pokruszoną fetą, a na wierzchu układamy pokrojone figi. Sałatkę skrapiamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny i miodem.


Rolada z indyka z suszonymi śliwkami
Składniki:
600 g piersi indyka bez skóry
10 g oliwy z oliwek
120 g śliwek suszonych
5 g masła
15 g powideł śliwkowych
250 g wina czerwonego wytrawnego
zioła prowansalskie, estragon, majeranek
50 g ryżu brązowego
150 g kapusty czerwonej
30 g jogurtu naturalnego
50 g jabłka
sok z cytryny

Przygotowanie: Filet z indyka rozkroić tak, aby mięso miało jak największą powierzchnię. Mięso rozbić tłuczkiem (1,5 cm grubości), przyprawić ziołami, solą, pieprzem i posmarować połową oliwy. Śliwki pokroić, wymieszać z masłem i powidłami (15 g). Nadzienie wyłożyć na indyka formując z niego wałeczek wzdłuż dłuższego boku, w około 1/3 odległości od brzegu. Filet zawinąć w roladkę i związać sznurkiem. Mięso posmarować resztą oliwy, posypać przyprawami i położyć na blaszce. Piec w 200 stopniach ok. 30 minut.
Sos: wino połączyć z powidłami i przyprawą korzenną, gotować ok. 5 minut aż sos zgęstnieje. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kapustę drobno poszatkować, jabłko zetrzeć na tarce. Wszystko wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku. Porcję indyka polać sosem, podać z ryżem i surówką.
Kaloryczność indyka: całość podzielić na 6 porcji, wówczas 1 porcja to 220 kcal, mięso z ryżem i surówką z kapusty 1 porcja to 470 kcal.


Wegetariański pasztet z brokułów i fety
Składniki:

400 g brokułów
200 g sera feta (12 % tłuszczu)
3 jajka
50 g płatków owsianych
10 g oleju rzepakowego
woda, czosnek, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie: Brokuły czyścimy, kroimy na różyczki, łodygi na plasterki. Gotujemy w lekko posolonym wrzątku ok. 10 – 15 minut aż będą miękkie. Następnie brokuły odsączamy i rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem. Dodajemy fetę, oddzielone żółtka i płatki owsiane wcześniej namoczone w wodzie. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem. Masę wygniatamy, by była gładka (można użyć miksera). Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Całość przekładamy do keksówki o wym. 25×12 cm wyłożonej papierem do pieczenia (papier nasmarować połową oleju). Wierzch wyrównujemy łyżką i lekko smarujemy pozostałym olejem. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C, pieczemy ok. 50 minut. Przepis na ok. 16 porcji, jedna zawiera ok. 63 kcal.



Rolada z dorsza
Składniki:
200 g dorsza wędzonego
100 g serka śmietanowego
4 jajka
szczypiorek, sok z połowy cytryny, curry

Przygotowanie: Rybę rozdrobnić, wybrać ości. Dodać serek, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i curry (dla koloru i smaku). Jajeczną pianę wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez ok. 10 minut - aż jajka się zetną i lekko zaczną odchodzić bokami od papieru. Nie można za długo piec, bo wtedy rolada ciężko odchodzi od papieru i pęka. Wyciągamy placek jajeczny z piekarnika, nakładamy cienko pastę z dorsza i zawijamy całość w ciepłą jeszcze roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Całość podzielić na 20 plasterków, wówczas 1 porcja to 30 kcal.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB