Prawdziwa moc ziół i przypraw

2017-01-01 12:00:00 (ost. akt: 2016-12-24 12:07:55)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Warto korzystać z dobrodziejstw natury i do diety włączyć różnorodne zioła i przyprawy, aby dania wyśmienicie smakowały, a nasz organizm wzmacniał się od wewnątrz. Jesteście gotowi na poznanie ich niezwykłej mocy?

- W ostatnich latach fitoterapia cieszy się coraz większą popularnością, a badania naukowe potwierdzają korzystne właściwości ziół i przypraw na nasz organizm. Aromatyczne rośliny stanowią idealny dodatek do potraw zarówno podkreślając ich smak jak i przedłużając trwałość, ale przede wszystkim korzystnie wpływając na nasze zdrowie - przekonuje Aleksandra Pasich, dietetyk.

Przyprawy = zioła?
- Przyprawy stanowią przeważnie różne części roślin – liście, owoce, korzenie, w których zgromadzone są substancje smakowe, zapachowe i barwiące. Zioła zawierające duże ilości składników mineralnych i witamin również zalicza się do przypraw. Niektóre warzywa są także nazywane przyprawami pod warunkiem, że używa się ich w ilości służącej poprawie smaku potrawy.To m. in. cebula, czosnek czy seler - dodaje ekspertka.

Skąd intensywny zapach, smak, barwa ziół i przypraw?
- Za smak i zapach przypraw odpowiedzialne są przede wszystkim zawarte w nich olejki eteryczne. Dominacja jednego ze składników olejku decyduje o specyficznym aromacie danej przyprawy. W przypadku mięty jest to mentol, w goździkach – eugenol, zaś w pomarańczy limonen. Natomiast za cierpkość potraw odpowiadają substancje garbnikowe. W przyprawach występują także inne substancje aktywne wpływające na ich specyficzne właściwości – np. kapsaicyna w papryce chilli odpowiedzialna jest za jej ostry smak. Celem stosowania niektórych przypraw jest nadanie produktom i potrawom charakterystycznej barwy. Do tego celu używany jest m.in. szafran, kurkuma i papryka - mówi Aleksandra Pasich.

Jakie niezwykłe moce mają zioła i przyprawy?
Różnorodność związków chemicznych obecnych w przyprawach wpływa na ich odmienne właściwości. Oto kilka korzystnych dla zdrowia zastosowań przypraw:
Działanie przeciwbólowe: chilli, goździki, gałka muszkatołowa, melisa, pieprz, czosnek.
Działanie przeciwutleniające: rozmaryn, szałwia, imbir, oregano, majeranek, pieprz, ziele angielskie i jałowiec.
Działanie bakterio- i grzybobójcze: tymianek, goździki, mięta, cynamon, anyż, gorczyca, czosnek, chrzan, koper włoski i szałwia.
Działanie moczopędne: jałowiec i pietruszka.
Działanie uspokajające i znieczulające: waleriana, melisa, goździki.
Działanie intensyfikujące pracę układu trawiennego:
wzmożone wydzielania śliny: chili, imbir, papryka, ziele angielskie, gorczyca, pieprz
zwiększenie wydzielania soków żołądkowych: kurkuma, pieprz, gorczyca, kminek, koper, kolendra
produkcja żółci: anyż, kurkuma, mięta, tymianek, kminek, goździki
Działanie łagodzące skurcze i wzdęcia: anyż, cząber, koper włoski, majeranek, kminek, kolendra.


Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB