Przyprawy na zdrowie. Włącz je do diety

2016-12-27 12:00:00 (ost. akt: 2016-12-23 11:32:21)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Ból głowy, zęba, a może bolesna menstruacja? Zamiast tabletki postaw na przyprawy i włącz je do swojej diety. Oto pieć tych niezwykłych, które wpłyną korzystnie na Twoje zdrowie - przekonuje Aleksandra Pasich, dietetyk.

Chilli
Charakteryzuje się ostrym, piekącym smakiem i zapachem. Głównym składnikiem jest kapsaicyna wykazująca działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe. Dodatkowo wpływa na termoregulację i metabolizm tkanki tłuszczowej a także obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Goździki
Mają słodko-gorzki smak i są bardzo aromatyczne Jednym z głównych składników jest eugenol, który nadaje specyficzny zapach goździkom. Goździki wykazują działanie przeciwbólowe, bakteriobójcze, grzybobójcze, uspokajające i znieczulające. Ponadto wspomagają produkcję żółci, przeciwdziałają wzdęciom i pomagają przy wymiotach i nudnościach

Mięta
Ma chłodzący, intensywny smak i przyjemny zapach. Mentol jest głównym olejkiem eterycznym występującym w całej roślinie, a szczególnie w liściach. Ma działanie silnie bakteriobójcze i przeciwbólowe. Mięta znajduje zastosowanie w zaburzeniach nerwowych, migrenie, bezsenności i przeziębieniach. Ponadto ułatwia trawienie oraz pobudza czynności wydzielnicze wątroby i żołądka.

Czosnek
Ma pikantny i piekący smak i mocny zapach. Allicyna jest aktywnym biologicznie składnikiem czosnku, odpowiedzialnym za jego działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto czosnek wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i zwiększające właściwości obronne organizmu. Można go uznać za naturalny antybiotyk. Znajduje zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych dziąseł i gardła.

Imbir
Ma lekko ostry, ale orzeźwiający smak i słodkawy zapach. Zawiera w swoim składzie szereg olejków eterycznych: gingerol, zingeron i citral. Odpowiadają one za jego właściwości przeciwbólowe. Wykazuje działanie energetyzujące, poprawiające trawienie, wzmaga odporność, obniża ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu. Imbir znajduje zastosowanie w leczeniu mdłości, wymiotów, porannych nudności u kobiet ciężarnych, bolesnego miesiączkowania, zatrzymywania miesiączkowania, zapalenia oskrzeli, bólów i skurczów.

Zioła i przyprawy występują naturalnie w przyrodzie i odpowiednio dawkowane nie wykazują negatywnych skutków ubocznych w porównaniu do często stosowanych, pozornie bezpiecznych leków przeciwbólowych. Pamiętaj, że warto korzystać z dobrodziejstw natury i wzmacniać swój organizm od wewnątrz - mówi Aleksandra Pasich, dietetyk..

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB