Śniadanie na talerzu [PRZEPISY]

2017-01-23 11:37:09 (ost. akt: 2017-01-23 14:06:30)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Do niedawna królową śniadań była owsianka, teraz króluje śniadanie białkowo-tłuszczowe. Jajka w każdej postaci owładnęły śniadaniowe talerze, czy aby słusznie?

- Białko powinno być podstawą, mogą to być jajka, kawałek mięsa, ryba czy twaróg (najlepiej kozi) lub strączki. Dodatki zależą od naszego rytmu dnia, aktywności, celu i zaleceń. Dla wielu osób lepszą opcją będą śniadania białkowo-tłuszczowe, dla innych z dodatkiem węglowodanów. Nie jest to natomiast regułą i zbyt ogólnym jest uznawanie, że jedyna opcja to jako posiłek - przekonuje Natalia Ulewicz, detetyk kliniczny i proponuje pięć przepisów.

Omlet owocowy – dla fanów słodkości
SKŁADNIKI: 4 jaja kurze całe, 1 łyżka karobu lub kakao, szczypta erytrytolu lub odrobina miodu, szczypta cynamonu, szczypta kurkumy.

PRZYGOTOWANIE: Wbij jaja do miski, dodaj kakao, erytrytol, cynamon oraz kurkumę i rozbełtaj widelcem. Na patelni rozgrzej olej kokosowy lub masło klarowane i wlej jajka. Smaż, aż omlet zrumieni się z obu stron. Podaj z dowolnymi świeżymi owocami oraz z odrobiną mleka kokosowego na wierzch, możesz zrobić też mus.


Sałatka grecka – dla miłośników nabiału
(można przygotować dzień wcześniej)
SKŁADNIKI: 3 pomidory, 2 ogórki zielone, 2 małe cebule, 80 g czarnych oliwek, 150-200 g sera feta prawdziwego (kozi, owczy), oliwa, sól i czarny pieprz - do smaku.

PRZYGOTOWANIE: Pomidory umyj i pokrój w dość dużą kostkę. Ogórki umyj, jednego obierz a drugiego zostaw ze skórką. Ogórki pokrój w kawałki. Cebule obierz i pokrój w plasterki. Oliwki, jeśli mają pestki wydryluj poprzez naciśnięcie nożem. Ser rozdrobnij krojąc w grube pasy lub kostkę. W misce wymieszaj pomidory z ogórkami, cebulą, oliwkami, serem. Polej obficie oliwą i podaj ze świeżo mielonym pieprzem.


Tofucznica – dla wegetarian
SKŁADNIKI: 2 spore cebule, kostka tofu, 4 łyżki mleka kokosowego, 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, sól do smaku, 1/2 łyżeczki kurkumy,1/2 łyżeczki mieszanki curry

PRZYGOTOWANIE: Cebule obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż lekko na oleju. W oddzielnym talerzu rozgnieć widelcem tofu. Do cebuli dodaj tofu i wymieszaj. Zacznie się ono lekko topić i stanie się miękkie. Musi się tylko podgrzać i zmięknąć. Na koniec dodaj mleko roślinne z przyprawami i wymieszaj.
Nałóż na talerz i zjedz z warzywami.


Mus z wątróbki z awokado, orzechami i roszponką - dla mięsożerców
SKŁADNIKI: 150g wątróbki drobiowej, jedno dojrzałe awokado, 20 g orzechów włoskich, spora ilość roszponki, 50ml bulionu drobiowego, sól, pieprz, 20g masła klarowanego, 10g miodu
PRZYGOTOWANIE: Wątróbkę gotuj kilka minut, tak aby jej nie wysuszyć, następnie zmiksuj dokładnie razem z awokado, bulionem i masłem klarowanym. Dodaj potarte na drobnych oczkach orzechy, miód, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie szpatułką. Mus można podawać na ciepło i na zimno razem z roszponką.


Ryba z sałatką z cukinii i pomidorów – rybna opcja
SKŁADNIKI: 100 g pomidorów koktajlowych, cukinia, kalarepa, 2 marchewki, 2 łyżki soku z cytryny, sól himalajska, 4 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 2 łyżki orzechów włoskich.

PRZYGOTOWANIE: Pomidory umyj, pokrój na połówki, usuń twarde szypułki. Cukinię umyj i oczyść, a następnie pokrój w cienkie słupki. Kalarepę i marchewkę umyj, obierz ze skóry i strugaj na cienkie plasterki. Wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i solą. Wyciśnij czosnek i dodaj do sosu. Nałóż na talerze po łyżce sosu. Ułóż warzywa i polej je resztą sosu. Całość przybierz listkami natki pietruszki i orzechami włoskimi. Zjedz do tego 100 g gotowanej ryby.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB