Soki i ich rodzaje. Co warto wiedzieć?

2017-03-06 10:04:33 (ost. akt: 2017-03-06 17:45:31)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Soki zagęszczane powstają poprzez skoncentrowanie wszystkich wartościowych składników soku wyciśniętego z owoców lub warzyw. Otrzymuje się je poprzez odparowanie wody i aromatu. Soki nie z soku zagęszczonego tzw. NFC, czyli soki bezpośrednie. Otrzymuje się je z soku wyciśniętego z owoców, który jest poddawany pasteryzacji. Soki niepasteryzowane charakteryzują się bardzo krótkim okresem przydatności do spożycia i wymagają chłodniczych warunków transportu. Soki można rozlewać do butelek szklanych lub plastikowych typu aseptic, do opakowań kartonowych lub do opakowań bag-in-box.
Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.



Źródło:Agencja TVN/x-news.pl

Zielony koktajl ze szpinakiem

Składniki:
• świeżo wyciskany sok z czterech jabłek,
• 1 kiwi,
• szpinak świeży lub mrożony,
• pół cytryny

Przygotowanie:
Jabłka pokrój na kawałki i wrzuć je do wyciskarki. Szpinak dokładnie umyj,
a kiwi obierz ze skórki. Wszystko włóż do blendera, dolej sok jabłkowy. Zmiksuj
na gładki koktajl. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję, możesz dolać wody. Koktajl możesz spożywać na śniadanie lub drugie śniadanie.


Sok z burakiem

Składniki:
• 2 jabłka,
• 1 pomarańcza,
• 2 marchewki,
• pół buraka,
• pół cytryny,


Przygotowanie:

Buraka dokładnie umyj, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Obierz też i pokrój marchewki, pomarańczę oraz jabłka. Pokrojone warzywa i owoce przepuść przez wyciskarkę. Gotowy sok dopraw sokiem z cytryny.


Sok marchewkowo-pomarańczowy

Składniki:
• 3 marchewki,
• 2 pomarańcze,
• szczypta kardamonu

Przygotowanie:
Marchewki i pomarańcze obierz, podziel na mniejsze cząstki i wrzuć do wyciskarki. Gotowy sok przypraw odrobiną kardamonu. To skarbnica witaminy C i beta-karotenu. Zawiera błonnik potrzebny przy odchudzaniu. Poza tym zadba o twoją cerę.



Sok pietruszkowy


Składniki:

• pęczek natki pietruszki,
• pół cytryny,
• 1 l woda niegazowana

Przygotowanie:
Cytrynę obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Pokrój też pietruszkę, jeśli jest świeża, a jeśli jest trochę starsza - usuń łodygi, a potnij jedynie listki. Wszystko wrzuć do blendera, dolej wodę. Zmiksuj na najwyższych obrotach. Możesz do smaku dodać ksylitol lub słodzik. Gotowy sok najlepiej wypij od razu.
Oczyszcza on organizm z toksyn i wspomaga pracę układu pokarmowego.


Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB