Mierz jedzenie własną miarą. Zamiast wagi - ręka

2017-03-30 11:08:21 (ost. akt: 2017-03-30 12:52:34)

Autor zdjęcia: Fotolia.com

Podziel się:

Jesz regularnie, wybierasz zdrowe produkty, ćwiczysz, a waga stoi? Może nie zwracasz uwagi na wielkość porcji, która ląduje na twoim talerzu. Uważasz, że problemem jest brak wagi? Mamy rozwiązanie. Weź sprawy w swoje ręce i to dosłownie!

Zdecydowana większość powszechnie dostępnych przepisów kulinarnych podparta jest klasyczną metodą pomiarową używanych składników. Szklanka ma pojemność 250 ml, filiżanka - 170 ml, łyżka - 15 ml, a łyżeczka - 5 ml.
— Niewiele osób zdaje jednak sobie sprawę, że każdy z nas posiada uniwersalną miarkę stanowiącą nieodłączny element naszego ciała: rękę — mówi Tomasz Chudziński, dietetyk kliniczny. — Za jej pomocą jesteśmy w stanie odmierzyć aż 6 różnych wielkości począwszy od szczytu kciuka, kciuka, wewnętrznej części ręki, garści, dwóch rąk złożonych w tzw. „łódeczkę” na zaciśniętej pięści kończąc.

Oto szybki poradnik, naszego eksperta!


NUGGETSY Z INDYKA
— Teoria teorią, ale jak to się wszystko sprawdza w praktycznym zastosowaniu? Na kulinarny warsztat weźmy przykładowo nugetsy z indyka w sezamie z batatami i surówką z buraków! Gotowi do gotowania — zachęca Tomasz Chudziński.

Do dania głównego będziemy potrzebowali:
- wewnętrzną część dłoni pierś z indyka.
- garść sezamu
- 2 pięści batatów, które utłuczemy na puree

Marynata do kurczaka:
• 2 koniuszki kciuka oliwy
• 2 koniuszki kciuka miodu
• 2 koniuszki kciuka ostrej musztardy
• 2 wyciśnięte ząbki czosnku
• suszone zioła (w moim przypadku bazylia)
• koniuszek kciuka słodkiej i ostrej papryki
• sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Kurczaka oczyść, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na min. 30 min. Obierz bataty, pokrój w słupki, skropl 2-3 koniuszkami kciuka oliwy. Kurczaka wyciągnij z lodówki i obtocz w sezamie. Na blasze połóż pergamin. Rozłóż na nim zamarynowane bataty. Jeśli posiadasz wystarczająco dużą blachę, nic nie stoi na przeszkodzie, by bataty upiec razem z kurczakiem. Zaoszczędzisz przez to nieco energii. Z tym, że bataty wymagają nieco dłuższego pieczenia, dlatego kurczaka umieść dopiero po 10-15 minutach. Gdy bataty będą już chrupkie z zewnątrz, a miękkie w środku, a kurczak upieczony, całość wyciągnij z piekarnika. Bataty możesz utłuc na puree. Do gotowego dania możesz dodać garść rukoli, kilka pomidorków koktajlowych i posypać wszystko odmierzonym za pomocą kciuka parmezanem




Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB