Lekkie przepisy na Święta Wielkanocne

2017-04-14 09:56:56 (ost. akt: 2017-04-14 11:07:17)

Autor zdjęcia: Jcstudio/Freepik.com

Podziel się:

Potrawy świąteczne kuszą smakiem, jednak są dosyć tłuste. Dlatego warto wielkanocne dania zastąpić posiłkami w wersji „light”. Zafunduj swojej rodzinie zdrowe święta bez dodatkowych kilogramów! Pomoże w tym Aleksandra Pasich, dietetyk.

Muffinki jajeczne z warzywami
Składniki:
2 jaja kurze całe
2 łyżki mleka 2% tłuszczu
30 g papryki czerwonej
50 g cukinii
50 g pomidora
50 g brokuła
30 g sera żółtego
szczypiorek, pieprz, sól

Przygotowanie: Jajka rozbić i rozbełtać z mlekiem. Warzywa pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem. Masę jajeczno-warzywną przelać do silikonowych foremek na muffinki. Piec około 20 minut w piekarniku. Podawać na ciepło.

Schab pieczony w majeranku
Składniki:
1 kg schabu
2 łyżki majeranku
1 łyżka cząbru
1 łyżka soli himalajskiej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie: Mięso natrzeć przyprawami i olejem. Pozostawić na minimum 24 godziny w lodówce, by przeszło smakiem i aromatem przypraw. Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa, lekko podlać wodą i piec w 180 stopniach około godziny. Podawać z pieczywem.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Składniki:
2 jaja
40 g suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka jogurtu greckiego
40 g awokado
koperek, pieprz

Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać, a następie przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka z każdej z połówki. Żółtka, suszone pomidory, awokado, jogurt, koperek oraz przyprawy zmiksować na gładką masę. Tak masą należy nafaszerować białka i posypać koperkiem.

Muffinki czekoladowe z fasolą
Składniki:
1 banan
puszka fasoli czerwonej konserwowej
2 jaja kurze
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
30 g czekolady gorzkej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie: Fasolę przepłukać z zalewy na sitku. Zblendować ją z pozostałymi składnikami aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do foremek na muffinki – pierw do połowy, ułożyć kawałek czekolady i potem zalać resztę. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

Zapiekanka makaronowa z brokułami
Składniki:
100 g makaronu pełnoziarnistego
250 g brokułów
60 g sera żółtego
200 g mięso z piersi kurczaka
5 łyżek mleka (2% tłuszczu)
1 jajo kurze
1 łyżka olejy rzepakowego
papryka słodka i ostra, ząbek czosnku, oregano

Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z olejem i przyprawami. Brokuły i makaron ugotować al dente. Kurczaka podsmażyć na patelni. Ser zetrzeć na tarce i wymieszać z mlekiem, jajkiem, rozdrobnionym ząbkiem czosnku i przyprawami. W blaszce układać kolejno warstwy: makaron, mięso, brokuły i całość polać sosem jajeczno-serowym. Całość piec w piekarniku około 20 minut.

Szaszłyki z mięsa mielonego z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym
Składniki:
250 g mięsa mielonego z szynki
50 g cebuli
1 jajo kurze
200 g ziemniaków
100 g jogurtu naturalnego
10 g oleju rzepakowego
ząbek czosnku, papryka słodka i ostra, koperek, natka pietruszki, sok z cytryny,
patyki do szaszłyków

Przygotowanie: Natkę pietruszki, cebulę i ząbek czosnku drobno pokroić. Jajko wygnieść z mięsem mielonym i przyprawami, a następnie dodać do niego czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mięso długo wyrabiać, a następnie formować i nabić na patyki do szaszłyków. Ziemniaki obrać, pokroić i natrzeć olejem, papryką oraz koperkiem. Mięso ułożyć na blaszce razem z ziemniakami i piec około 40 minut w 180 stopniach.
Sos: Z jogurtu, czosnku, koperku i soku z cytryny przygotować sos poprzez wymieszanie wszystkich składników. Szaszłyki podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym.

Ciasto marchewkowe
Składniki:
Ciasto:
200 g marchwi
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąka pszennej
20 g oleju rzepakowego
50 g orzechów włoskich
50 g suszonych moreli
125 g mleka (2 % tłuszczu)
50 g cukru trzcinowego
30 g kakao
proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki), soda oczyszczona (1/3 łyżeczki), cynamon, imbir, kardamon

Krem:
200 g serka homogenizowanego naturalnego
100 g banana
20 g płatków migdałowych
sok z cytryny

Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć drobno. Startą marchewkę umieścić w misce a następnie dodać resztę składników i wymieszać razem. Masę przenieść za pomocą łyżki do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Zostawić do przestygnięcia. A następnie przekroić je na pół i przełożyć kremem ze zmiksowanego serka z bananem i sokiem z cytryny. Część serka nałożyć na górkę ciasta i posypać płatkami migdałowymi.

Majonez domowy lekki
Składniki:
200 g serka wiejskiego
1 ugotowane na twardo jajko (gorące)
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
pieprz, sól
Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką konsystencję.

Jajka faszerowane awokado i pieczarkami
Składniki:
2 jaja
50 g pieczarek
80 g awokado
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka oleju rzepakowego
szczypiorek, pieprz

Przygotowanie: Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu. Jajka ugotować na twardo i obrać a następie przekroić na pół. Delikatnie wyjąć żółtka z każdej z połówek. Żółtka i awokado pokroić drobno, wymieszać z pieczarkami, posiekanym szczypiorkiem i jogurtem. Doprawić do smaku. Tak masą należy nafaszerować białka i posypać szczypiorkiem.

Szaszłyki owocowe
Składniki:
100 g banana
100 g winogron
100 g kiwi
100 g ananasa
100 g pomarańczy
150 g truskawek mrożonych (rozmrozić)
150 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie: Banan pokroić w plastry, a kiwi, pomarańczę i ananasa w kostkę. Winogrona zostawić w całości. Następnie nabijać owoce na patyki do szaszłyków. Z jogurtu i truskawek przygotować sos, w którym można maczać owocowe szaszłyki.

Lody truskawkowo-bananowe
Składniki:
200 g banana
200 g truskwek mrożonych
100 g jogurtu greckiego
15 g miodu

Przygotowanie: Banana pokroić w plastry i zamrozić. Następnie wyjąć zamrożone plastry i zblendować z połową jogurtu na gładką masę. Truskawki również zblendować z jogurtem i miodem. Tak przygotowane lody nakładać łyżką na salaterki.











Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB