Grillowanie na zdrowie. Sprawdźcie te przepisy!

2017-05-12 14:17:33 (ost. akt: 2017-05-12 15:03:24)

Autor zdjęcia: Fotolia.com

Podziel się:

Pewnie zastanawiasz się, czy potrawy z grilla mogą być nie tylko smaczne, ale także zdrowe i dietetyczne? Zdecydowanie tak – przekonuje Milena Suchowiecka, dietetyk kliniczny z Poradni Dietetycznej Magia Diety w Olsztynie, i radzi, by przestrzegać kilku wskazówek.

Do rozpalenia grilla używaj węgla drzewnego lub drewna z drzew iglastych, natomiast potrawy grilluj na tackach lub folii aluminiowej. To właśnie tłuszcz ściekający z grillowanych potraw na węgiel powoduje powstanie toksycznych substancji, które osadzają się na mięsie. Dbaj o to, aby potrawy się nie przypalały i usuwaj zwęglone kawałki produktów. Zwróć uwagę, aby grillowanym daniom zawsze towarzyszyła duża porcja świeżych warzyw. Są one skarbnicą antyoksydantów, które zapewnią ochronę przed wolnymi rodnikami - mówi Milena Suchowiecka.

Kurczak w delikatnej marynacie jogurtowej
• 500 g mięsa z piersi kurczaka
• 1 mały jogurt naturalny
• czosnek, papryka słodka, chili, curry

Przygotowanie: Jogurt wymieszaj z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mięso zanurz w marynacie na co najmniej 30 minut. Filety grilluj z obu stron, aż mięso się zarumieni.

Aromatyczne kofty drobiowe
• 500 g mięsa mielonego z indyka
• 1 jajko
• 1 cebula
• czosnek, oregano, kmin rzymski, kolendra, papryka słodka i ostra, pieprz, sól himalajska, natka pietruszki, patyki do szaszłyków

Przygotowanie: Cebulę posiekaj, wymieszaj z mięsem oraz jajkiem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę oraz resztę przypraw. Z farszu uformuj podłużne walce i nabij je na namoczone patyki, grilluj około 7 minut na stronę.

Miodowo-musztardowe
pałki z kurczaka na ostro
• 500 g pałek z kurczaka
• łyżka oleju rzepakowego
• 2 łyżki miodu
• 2-3 łyżki musztardy
• papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa

Przygotowanie: Olej wymieszaj z miodem i musztardą, dodaj przyprawy i marynatą natrzyj mięso. Pałki odstaw na 1-2 godziny, następnie grilluj około
15 minut na stronę.

Szaszłyki po meksykańsku
• 500 g mięsa z piersi kurczaka
• 1 cukinia
• 2 papryki
• 1 cebula
• kolba kukurydzy
• 2 łyżki oleju rzepakowy
• sok z cytryny (1-2 łyżki), czosnek, zioła prowansalskie, sól himalajska, pieprz, papryka słodka i ostra, patyki do szaszłyków

Przygotowanie: Kukurydzę podgotuj przez około 10 minut, następnie pokrój na mniejsze kawałki razem z resztą warzyw. Mięso pokrój w kostkę, polej olejem
wymieszanym z sokiem z cytryny i przyprawami, odstaw na godzinę. Na namoczone patyki nadziej naprzemiennie mięso, kukurydzę, paprykę,
cukinię i cebulę, posyp papryką, grilluj około 15 minut, często obracając.

Zielona sałatka z fetą
• 1 brokuł
• 2 ogórki
• 2 łodygi selera naciowego
• pół pęczka rzodkiewki
• sałata
• ser feta
• 2 łyżki nasion słonecznika
• 1 mały jogurt naturalny
• koper, szczypior, pieprz

Przygotowanie:Brokuł ugotuj al dente i rozdziel na różyczki. Ogórki i fetę pokrój w kostkę, selera i rzodkiewkę w talarki, sałatę drobno porwij. Przygotowane składniki wymieszaj, jogurt połącz z dużą ilością koperku i dopraw pieprzem, opcjonalnie szczyptą soli. Sosem polej sałatkę, posyp słonecznikiem i szczypiorkiem.

Banan pieczony z czekoladą
• banan
• 2 kostki czekolady gorzkiej

Przygotowanie: Banana w skórce grilluj kilka minut, aż skórka ściemnieje, po tym czasie przetnij ją wzdłuż przez środek i do powstałej luki powkładaj pokrojoną w kostkę czekoladę, grilluj jeszcze 2 minuty, zawartość skórki zjedz łyżeczką.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB