Zadbaj o posiłki swojego dziecka

2017-05-29 12:00:00 (ost. akt: 2017-11-13 14:29:29)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Chcesz, by twoja pociecha była pełna energii? Zadbaj o jej posiłki. Kształtuj odpowiednie nawyki już od najmłodszych lat. My pomożemy. Fundacja Instytut Badań i Edukacji Społecznej i Fit nie Fat prowadzą akcję „Ćwicz na zdrowie”.

- Drogi rodzicu, zwracaj uwagę na to co spożywa twoja pociecha! Właściwe żywienie jest warunkiem prawidłowego rozwoju za równo umysłowego jak i fizycznego. Niebagatelny wpływ ma nie tylko ilość posiłków, ale przede wszystkim ich jakość – mówi Tomasz Chudziński, dietetyk kliniczny.
Podstawę diety codziennej naszych pociech powinny stanowić produkty pochodzące z 5 grup komponowane w 4 – 5 posiłków.

Do grup tych należą:
• mięso, drób, ryby (np. królik, cielęcina, indyk, kurczak, mintaj, dorsz, morszczuk, łosoś)
• mleko i przetwory mleczne, jaja (np. jogurt naturalny, mleko roślinne, mleko krowie, maślanki, kefiry)
• warzywa i owoce (surowe lub lekko podgotowane)
• produkty zbożowe (pełnoziarniste makarony, kasze, ryże)
• tłuszcze roślinne (np. oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, olej lniany)
- Niestety teoria, choć piękna, nie zawsze bywa spójna z praktyką, co postaram się przedstawić na przykładzie śniadania. Slogany reklamowe okrzykują śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia zachęcając nas do serwowania pociechom uśmiechniętych serków, mini parówek czy kolorowych płatków. Sloganom tym bardzo często towarzyszą hasła : „pełnowartościowe”, „zdrowe”, „odpowiednie dla Twojego dziecka”. Dzieci w reklamie są szczęśliwe, a do nas - rodziców trafia jasny przekaz, że komponując takie posiłki zapewniamy im prawidłowy i harmonijny rozwój. Niestety, zdecydowana większość śniadaniowych hitów oparta jest na wysokoprzetworzonych składnikach nie mających nic wspólnego ze zdrowiem – przekonuje dietetyk.

Co najczęściej gości na talerzach naszych pociech? Białe pieczywo, pieczywo tostowe, pieczywo „ciemne” barwione karmelem. Dosładzane „owocowe” serki, twarożki i jogurty. Różne płatki śniadaniowe ( „miodowe” czy „czekoladowe”), parówki i serdelki śniadaniowe. Wędliny paczkowane, topione serki, sery tostowe. Popularne kremy "orzechowe" czy "czekoladowe" do smarowania kanapek czy słodkie bułeczki, drożdżówki, rogaliki.

- Powyższa lista stanowi jedynie część produktów mająca niewiele wspólnego z wartościową żywnością. Serwując tego typu śniadania dostarczamy organizmowi dziecka znaczną dozę cukrów prostych, tłuszczy utwardzonych, emulgatorów, utrwalaczy czy barwników. To natomiast może doprowadzić do nadwagi czy otyłości, nadciśnienia, alergii lub upośledzenia gospodarki węglowodanowej naszych pociech w przyszłości - mówi Tomasz Chudziński i dodaje: - Po nocnym poście trwającym średnio 7-9 godzin rezerwy energetyczne organizmu są znacznie uszczuplone. Właściwa kompozycja śniadania ma zatem kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu dziecka, a wbrew pozorom nie jest ona taka trudna! Wystarczy zamienić topione i tłuste sery na chudą pastę twarogową, paczkowane wędliny na upieczone plastry mięsa, gotowe płatki śniadaniowe na płatki zbożowe, smakowe jogurty na jogurty naturalne z dodatkiem świeżych owoców, a kremy do kanapek na własnoręcznie przygotowaną pastę czekoladową. By udowodnić wam jakie to proste, zamieszczamy specjalnie dla was kilka ciekawych kompozycji śniadaniowych dla waszych pociech!

Czekoladowa pasta na kanapkę
Składniki:
• 1 dojrzałe awokado
• 1 dojrzały banan
• 3-4 łyżeczki kakao
• odrobina wrzątku
• 1 łyżeczka ksylitolu lub klasycznie miodu
Sposób przygotowania: Awokado obieramy i wyjmujemy miąższ, który przekładamy łyżką do blendera. Dodajemy banana w plasterkach. Kakao mieszam z odrobiną wrzącej wody i dodajemy do blendera. Całość blendujemy i w razie potrzeby dosładzamy miodem luk ksylitolem.

Pieczony drób na kanapki
Składniki:
• 1 pojedynczy filet z kurczaka
• sól
• pieprz
• 3 łyżki oliwy
• 2 łyżki ziół prowansalskich
• 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
• 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania: Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Filet myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym.
Powstałą marynatą smarujemy filet, a następnie ciasno owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie pieczemy mięso w folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym na 175 - 200 stopni. Czas pieczenia to ok 40 minut.

Szybki jogurt owocowy
Składniki:
• banan
• borówki amerykańskie
• opakowanie jogurtu naturalnego
• wiórki kokosowe
Sposób przygotowania: Banana kroimy w plastry, łączymy z jogurtem i blendujemy na gładki krem. Do jogurtu bananowego dodajemy świeże borówki i posypujemy wszystko wiórkami kokosowymi.

Pasta twarogowo- jajeczna
Składniki:
• 3 jaja ugotowane na twardo
• pół kostki twarogu
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
• szczypta soli oraz pieprzu do smaku
• szczypiorek
• ogórek zielony
Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo umieszczając je we wrzącej wodzie na okres 5 minut. Ugotowane jaja obieramy, rozdrabniamy, łączymy z twarogiem po czym rozgniatamy wszystko dokładnie widelcem. Do masy twarogowo jajecznej dodajemy przyprawy, jogurt, posiekany szczypiorek i ponownie wszystko mieszamy. Gotową pastę spożywamy z pieczywem pełnoziarnistym i ogórkiem zielonym.

Kasza jaglana z owocami
Składniki:
• 2 – 3 łyżki stołowe kaszy jaglanej;
• 1 szklanka wody;
• ulubione owoce dziecka;
• 1 łyżeczka masła.
Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i przelewamy ją wrzącą wodą. Następnie bierzemy rondelek i wlewamy do niego szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kaszę jaglaną, potem zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut do momentu aż kasza wchłonie wodę. Dodajemy łyżeczkę masła i odstawiamy z ognia pozostawiając jeszcze na 10 minut. Na koniec ugotowaną kaszę mieszamy np. z połówką banana i blendujemy. Kaszkę przelewamy do miseczki i dodajemy jeszcze pokrojone owoce np. brzoskwinię.






Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB