Stawiamy na sezonowość

2017-06-01 15:01:30 (ost. akt: 2017-06-01 15:21:19)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Warzywa i owoce stanowią obecnie podstawę zdrowego i zbilansowanego żywienia. Czym zatem należy kierować się przy wyborze tych najbardziej wartościowych? Odpowiedzi na to pytanie należy szukać w żywności sezonowej - mówi Tomasz Chudziński, dietetyk kliniczny.

Eksperci ds. żywienia i zdrowia często zachęcają nas do tego by żywić się "sezonowo" lub zwyczajnie wzbogacać naszą dietę codzienną w warzywa i owoce dostępne w danym okresie kalendarzowym. Jak się okazuje korzyści płynących z takiej decyzji jest naprawdę wiele.

- Kiedy nie wiadomo o co chodzi, to zazwyczaj chodzi o pieniądze, dlatego argumentację zaczniemy właśnie od sfery ekonomicznej. Produkty sezonowe zazwyczaj są tańsze od kupnych w sklepie, bo dojrzewają w bieżącym sezonie. Producenci lokalnej żywności chcą ją sprzedać, kiedy ta osiągnie pełną dojrzałość. Nie muszą zatem ponosić dodatkowych kosztów za ich transport i przechowywanie co oczywiście wpływa na finalną cenę produktu - mówi Tomasz Chudziński, dietetyk kliniczny i dodaje: - Dla większości z nas smak żywności jest tak samo istotny lub niekiedy ważniejszy niż cena jaką przychodzi nam zapłacić za dany produkt. Wystarczy porównać ciemnoczerwonego, aromatycznego pomidora dojrzewającego latem na słońcu z blado-czerwonym, zimowym odpowiednika pozbawionym niemal całkowicie smaku. Różnica w smaku leży oczywiście w sposobie pozyskiwania żywności. Zdecydowana większość zimowego asortymentu sklepowego jest importowana. Transport roślin uprawnych wiąże się z ich wcześniejszym zbiorem i odpowiednimi warunkami przechowywania uniemożliwiającymi dojrzewanie, a co za tym idzie również osiągnięcie pełni smaku.

Każda z pór roku obfituje w unikalne dla danego sezonu owoce i warzywa co sprawia, że nasza dieta staje się urozmaicona i nie jest przy tym monotonna.
- Dla przykładu, jesienią możemy delektować się dynią, jabłkami czy figami; zimą na naszych talerzach może znaleźć się jarmuż, rzodkiew czy por. Wiosna obfituje zaś w ogórki gruntowe, truskawki, bób, a nawet agrest. Najbardziej zasobną porą roku jest bez wątpienia lato, kiedy możemy spotkać się ze świeżymi malinami, jagodami, brzoskwiniami, fasolką szparagową czy szparagami. Warzywa i owoce sezonowe osiągając pełnię dojrzałości stanowią skarbnicę składników odżywczych i budulcowych (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i mikro oraz makroelementy, błonnik), bez których nasze organizmy nie mogłyby prawidłowo funkcjonować - przekonuje Tomasz Chudziński.

Orzeźwiający koktajl owocowy
Składniki:
· ok. 200 ml mleczka kokosowego
· 1 banan
· 1 brzoskwinia
· ew. łyżka otrąb.

Przygotowanie: Owoce myjemy, obieramy. Wrzucamy do dzbanka razem z mlekiem kokosowym i miksujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Dodajemy otręby - jeśli chcemy. Pijemy schłodzony.

Sorbet malinowo-bananowy
Składniki:
· 0,5 kg malin
· 2 banany

Przygotowanie: Owoce myjemy, obieramy, łączymy ze sobą, a następnie blendujemy. Masę umieszczamy w szczelnym pojemniku i wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy przez 3-4 godzin. Jeżeli chcemy by sorbet/lody były bardziej puszyste a zarazem nie zmrożone, na początku zaleca się przemieszać masę co 30 minut. Jeżeli masa będzie za bardzo zbita, to po zamrożeniu można ją ponownie zmiksować.

Galaretka jabłkowa
Składniki:
· 3 jabłka
· łyżeczka cynamonu
· 2 łyżki ksylitolu (można pominąć jeśli jabłka są słodkie)
· 0,5 l wody
· 1,5 płaskiej łyżeczki agar agar

Przygotowanie: Jabłka pokroić dość drobno, umieścić w rondelku z ksylitolem i podgotować, aż zmiękną. Agar wymieszać w małej ilości wody, aby pozbył się zapachu. Następnie do rondelka dodać wodę, cynamon i gdy całość zacznie się gotować agar. Podgotować jeszcze około 10 minut i odstawić do stężenia.

Chipsy warzywne z buraka i marchewki
Składniki:
· 4 niewielkie buraki
· 4 marchewki
· 2 łyżki oleju
· sól himalajska
· dodatkowo: papier do pieczenia

Przygotowanie: Warzywa wyszorować, dokładnie osuszyć (nie obierać ze skórki). Pokroić bardzo cienko na plasterki np. obierakiem do warzyw lub krajalnicą. Przełożyć do miski, dodać olej, sól i dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg i piec około 30 minut. Trzeba przy tym uważać, gdyż marchew piecze się nieco szybciej niż buraki i łatwo o przypalenie. Chipsy twardnieją i stają się chrupiące dopiero po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu.

Sałatka warzywna z serem typu feta
Składniki:
· 1 drobno pokrojony pomidor,
· 1 papryka czerwona lub żółta,
· pół czerwonej cebuli,
· 1 ogórek,
· 1 ząbek czosnku,
· 1 kostka fety,
· oliwa z oliwek, sól i pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie: Pokrój pomidory, paprykę, ogórka i ser w kostkę, a cebulę w talarki. Wszystko wrzuć do dwóch małych miseczek. Następnie przygotuj sos. W szklance wymieszaj 6 łyżek oliwy z solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Polej sosem warzywa i wszystko dokładnie wymieszaj. Smacznego!

Zupa krem z marchwi
Składniki:
· łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu)
· 2 cebule
· 3 średnie ząbki czosnku
· 1 kg marchewki
· 2 duże pietruszki
· 1 seler
· 1 por
· 4 ziemniaki
· 2 l wody
· 3 liście laurowe
· 5 ziarenek ziela angielskiego
· natka pietruszki, magi, selera

Przygotowanie: Na łyżce masła podsmażamy pokrojone cebulę i czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszki, seler, por i ziemniaki dodajemy do garnka i mieszamy z jego zawartością. Warzywa zalewamy wodą, doprawiamy do smaku, dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela i natki. Gotujemy do miękkości warzyw, wyciągamy liście, ziarenka i natkę, następnie całość blendujemy na gładką masę. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego, świeżą natką pietruszki i pestkami słonecznika.




Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB