Truskawki - prawdziwa bomba witaminowa

2017-07-02 10:39:22 (ost. akt: 2017-07-03 11:22:42)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Mają niepowtarzalny smak i aromat. Możesz je jeść bez obawy, że przytyjesz, gdyż 100 g tych owoców to jedynie 30 kcal. Poza tym mają niski indeks glikemiczny i nie brakuje w nich błonnika. Truskawki uwielbiają prawie wszyscy!

Truskawki kuszą nie tylko apetycznym wyglądem i aromatycznym zapachem, ale przede wszystkim niepowtarzalnym, słodkim smakiem.
- Są też zastrzykiem zdrowia dla całego organizmu – mówi Milena Suchowiecka, dietetyk kliniczny. - Przede wszystkim dostarczają ogrom witaminy C, która jest nie tylko silnym antyoksydantem, ale również wspiera odporność organizmu. Zjadając dwie garście truskawek pokryjemy dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę! Truskawki są również źródłem witamin A, E oraz z grupy B, które dbają nie tylko o prawidłową pracę układu nerwowego, ale również wspierają procesy widzenia i zdrowy wygląd. W owocach tych znajdziemy również sporą gamę składników mineralnych, przede wszystkim wapń dbający o mocne kości, żelazo chroniące przed anemią, magnez wpływający na prawidłową pracę mięśni oraz potas regulujący gospodarkę wodną organizmu. Ponadto truskawki są cennym źródłem błonnika wspierającego pracę jelit, a także kwasów organicznych, które wspomagają przemianę materii. Dodatkowo działają odkwaszająco i moczopędnie. Warto wspomnieć, że owoce są niskokaloryczne dzięki czemu również osoby będące na diecie redukcyjnej mogą korzystać z ich uroków.

Zielony koktajl z truskawkami
· garść szpinaku
· 2 szklanki truskawek
· 1 banan
· 1 łyżka miodu lub kilka daktyli suszonych
· 2-3 szklanki wody
Składniki zmiksować na gładki koktajl. Opcjonalnie na koniec dodać nasiona chia.

Letni koktajl z czereśnią
· 2 szklanki truskawek
· 2 szklanki czereśni
· 1 kubeczek jogurtu naturalnego
· 1 łyżeczka miodu
· 4 daktyle suszone
Czereśnie wydrylować i składniki zmiksować na gładki koktajl.

Twarożkowy deser z truskawkami
· 2 szklanki truskawek
· 1 serek wiejski lekki
· 2 łyżeczki kakao
· 1 łyżka miodu
· wiórki kokosowe
Truskawki zblendować lub wygnieść widelcem, przełożyć do miseczki i opłukać blender. Następnie do naczynia wrzucić serek wraz z miodem i zmiksować do gładkiej konsystencji, podzielić na dwie równe części, jedną wymieszać z kakao. W pucharku ułożyć na przemian serek z kakao, mus truskawkowy, jasny serek, mus i posypać wiórkami kokosowymi.

Błyskawiczne placuszki w polewie miodowej
· 1 szklanka mąki pszennej graham
· 200 g serka homogenizowanego
· 1 jajko
· 1,5 łyżki oleju rzepakowego
· 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
· garść truskawek
· 1 łyżeczka miodu
Mąkę, serek, jajko, łyżkę oleju i sodę wymieszać. Ciasto nakładać łyżką na nagrzaną i delikatnie posmarowaną olejem patelnię formując małe placuszki, następnie na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Placuszki smażyć do zarumienienia z obu stron, następnie polać miodem i posypać truskawkami.

Jogurtowa galaretka
· 1 szklanka truskawek
· 1 kubek jogurtu naturalnego
· 1 łyżka miodu
· 2 łyżki płatków owsianych
· 1 opakowanie żelatyny w listkach
Truskawki zmiksować z jogurtem, miodem i płatkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po około 5-10 minutach wycisnąć z wody i rozpuścić np. w kąpieli wodnej. Powoli wlać żelatynę do masy mieszając, następnie przelać do naczyń i odstawić do lodówki do momentu stężenia.

Makaron z truskawkami
· szklanka makaronu pełnoziarnistego
· pół kubeczka małego jogurtu naturalnego
· 1 szklanka truskawek
· 2-3 daktyle suszone
Makaron ugotować. Jogurt zmiksować z truskawkami i daktylami, sosem polać makaron, opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

Orzeźwiająca sałatka miętowa z truskawkami i awokado
· garść sałaty
· 1-2 łyżki mięty
· 1 łyżka szczypiorku
· garść truskawek
· garść pomidorków koktajlowych
· 50 g sera feta 12% tłuszczu
· 1/2 awokado
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 łyżeczka miodu
· 1 łyżeczka soku z cytryny
· pół łyżeczki octu balsamicznego
Fetę i awokado pokroić w kostkę, truskawki w plasterki, pomidorki na połówki. Składniki połączyć z sałatą, posiekaną miętą i szczypiorkiem. Oliwę wymieszać z łyżką wody, miodem, sokiem z cytryny, octem balsamicznym oraz szczyptą pieprzu i sosem polać sałatkę, wymieszać.

Polędwiczki wieprzowe w sosie truskawkowym
· 1 polędwiczka wieprzowa
· 1-2 łyżki oliwy
· 1,5 szklanki truskawek
· 1 łyżka miodu
· 3 łyżki octu balsamicznego
· 1/4 szklanki bulionu warzywnego
Polędwiczki pokroić na około 2 cm plastry, rozgnieść dłonią i oprószyć szczyptą soli oraz pieprzem, smażyć na rozgrzanej oliwie około 2-3 minuty na stronę i odstawić. Na patelnię wlać bulion i dodać pokrojone na pół truskawki, ocet oraz miód i lekko poddusić aż sos uzyska dość gęstą konsystencję, doprawić pieprzem. Polędwiczki włożyć do sosu i chwilę razem podgrzać. Propozycja podania z ziemniakami oraz miksem sałat w sosie winegret.
mn

Komentarze (1)

Komentowanie wyłączone

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. bombel #2277124 | 188.146.*.* 2 lip 2017 10:56

    tiaaaa......... tylko 8,50 zeta za kilogram ! To jakieś szaleństwo! 5 zeta to MAX. o tej porze roku !

    Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! - + odpowiedz na ten komentarz