Kosmetyki prosto z ziemi i czarne złoto Polski

2017-07-20 12:00:00 (ost. akt: 2017-07-22 09:55:18)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Siłę kosmetyków z głębi ziemi docenili już Egipcjanie, rzymianie, Grecy czy plemiona afrykańskie. Dziś glinki robią furorę i są jednym z najważniejszych składników Naturalnych kosmetyków. Gdy stawia się na naturę, więc śmiało korzystamy z tego, co oferuje nam natura.

Naturalnie na ciało z ziemią wulkaniczną
Maskę z ziemi wulkanicznej stosuje się już od stuleci. To produkt naturalny, wydobywa się go ze źródeł wulkanicznych. Stosowali go już Inkowie i Aztekowie. Znajdują się w niej m.in. magnez, miedź, wapń, nikiel, cynk, kobalt, kwarc, srebro, skaleń, minerały nieprzezroczyste, serycyt, potas sodowy, chlorek, krzem, węglany, siarka. W połączeniu z wodą cząsteczki ziemi pęcznieją, tworząc jednolitą strukturę. Nałożone na skórę mają zdolność wchłaniania wszelkich zanieczyszczeń. Ma działanie antybakteryjnie i antyseptycznie, polecana jest skórze łojtokowej i z trądzikiem. Ma też działanie przeciwzmarszczkowe. Zmieszana ziemia wulkaniczna z wodą pomoże nam w walce z łupieżem. W sklepach możemy kupić ziemię o konsystencji i zapachu błotka. Obecnie wykorzystywana jest również w rehabilitacji, po operacjach i w gabinetach SPA.

Magiczne błoto z Morza Martwego
Błoto to po prostu szlam odkładający się na brzegach Morza Martwego w wyniku stałego odparowywania zbiornika. Jest bogate w około 40 minerałów, m.in. potas, wapń, magnez, jod, sód, żelazo, fluor, bromki, siarczany, dwuwęglany, chlorki. To prawdziwa bomba mineralna, która sprawia, że skóra jest odpowiednio dotleniona. Błoto pochłania nadmiar sebum. Doskonale usuwa toksyny przechowywane w Stosując błoto z Morza Martwego możemy też walczyć z nadprogramowymi kilogramami. Ten naturalny kosmetyk przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i pobudza krążenie krwi. Maski mineralnej mogą używać osoby cierpiące na egzemę i wypryski. Pozwala też zwiększyć wszelkie obrzęki i stany zapalne. Przy długim stosowaniu produktów możemy cieszyć się świeżą i zdrową skórą. Maski z Morza Martwego mogą stosować nawet osoby przechodzące chemioterapię.

Borowina
Borowina jest rodzajem torfu i mówi się, że jest czarnym złotem Polski. W swoim składzie ma m.in. kwasy humusowe oraz fulwonowe, węglowodany, garbniki, bituminy, białka, żywice i mikroelementy. Są w niej też sole krzemu, wapnia, magnezu, glinu, sodu, potasu, żelaza i wiele innych. Ostatnio docenianym składnikiem są związki o działaniu estrogennym, oddziałujące na korę nadnerczy i stymulujące czynności jajników, co wykorzystuje się w leczeniu chorób kobiecych, np. stanów zapalnych pochwy, nadżerek. Pomaga w przewlekłych schorzeniach stawów, zmniejsza ból w przypadku chorób reumatycznych. Borowina ujędrnia ciało, więc jej właściwości wykorzystywane są również w kosmetyce. W aptekach można kupić preparaty borowinowe: szampony, płyny, sole do kąpieli i maseczki. Właściwości lecznice mają zastosowanie m.in. w reumatologii, dermatologii, okulitystyce, ortopedii i stomatologii.

Glinki
Każda kobieta może dobrać glinkę odpowiednią do swoich potrzeb. To sprawdzony, naturalny kosmetyk, który dziś stosują lekarze w uzdrowiskach i kosmetolodzy. A przede wszystkim coraz chętniej używamy ich w domu, bo są bezpieczne i łatwe w obsłudze. W dodatku nie powodują podrażnień i uczuleń. Najlepsze glinki kosmetyczne mają 95-98 procent substancji aktywnej.
Poniżej przedstawiamy jej rodzaje, by łatwiej dobrać ją do konkretnej cery.

Glinka zielona
Usuwa serum i toksyny, redukuje działania gruczołów łojowych. Działa antyseptycznie, wysusza i jest idealna do pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej. Zamyka rozszerzone pory, matuje i delikatnie złuszcza. Ze względu na swoje właściwości nie jest polecana osobom z wrażliwą i podatną na podrażnienia skórą. W kosmetyce profesjonalnej używana jest również do zabiegów formowania sylwetki Body Wrap.

Glinka biała
To jedna z najdelikatniejszych glinek o lekkiej konsystencji, jedwabista w dotyku. Służy do pielęgnacji cery suchej, delikatnej, wrażliwej lub zmęczonej ze zmarszczkami. Łagodnie ściąga pory, odżywia i wygładza cerę. Działa
łagodząco, poprawia koloryt skóry. Jest delikatna i bezpieczna. Stosuje się ją także w pudrach dla niemowląt i dzieci.

Glinka różowa
Panaceum na wysuszoną i wrażliwą cerę. Delikatnie peelinguje, ale nie pochłania sebum. Używana jest w mydłach i pudrach ze względu na wyjątkowo delikatne działanie.

Glinka czerwona
W kosmetykach są wykorzystywane dwa rodzaje glinek czerwonych. Pierwsza to glinka kaolinowa. Zawiera glin, żelazo, wapń, magnez, sód, potas, tytan, mangan i miedź. Wiąże sebum i dlatego polecana jest osobom, które mają skórę normalną i tłustą. Nie poleca się jej do suchej i wrażliwej. Druga jest
montmorylonitowa. Ta także usuwa toksyny i sebum, ale również wygładza, dlatego stosowana jest w maskach dla cery wrażliwej.

Glinka żółta
Polecana osobom z cerą mieszaną, dojrzałą, wrażliwą i normalną. Oczyszcza, złuszcza, reminalizuje. Działa przeciwzapalnie, więc chętnie używają jej osoby ze skórą trądzikową.

Glinka Rhassoul
Jest bogata w minerały, zawiera krzemionkę, magnez, wapń, aluminium, żelazo, potas i sód. Głównym składnikiem jest krzemian magnezu. Może być stosowana w pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do alergii. Producenci kosmetyków wykorzystują ją przy produkcji mydła, szamponu, maseczek i balsamów. Ma działanie polegające na absorpcji zanieczyszczeń.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB