Zakręcone lato. Zatrzymaj smak wakacji

2017-07-22 09:58:57 (ost. akt: 2017-07-22 10:12:36)

Autor zdjęcia: mat. prasowe

Podziel się:

Pachnące truskawki, soczyste czereśnie, słodkie jagody oraz chrupiące ogórki, kolorowe papryki i leśne grzyby - to na nie czekamy zimowe miesiące. A kiedy już są, chcemy zatrzymać ich smak na dłużej. Najlepszym na to sposobem są… przetwory!

Uwielbiamy przetwory, bo nic nie sprawi takiej przyjemności, jak słoik z pysznym dżemem otwarty w zimowy wieczór.

Za mistrzynie przetworów uchodzą niewątpliwie nasze mamy i babcie. Jeśli po raz pierwszy planujemy przygotować zapasy na zimę, warto poprosić je o kilka cennych wskazówek lub trzymać się kilku podstawowych zasad:

Pierwszym krokiem jest przygotowanie odpowiednich słoików. Warto zaopatrzyć się w mniejsze słoiczki do dżemów, butelki do kompotów oraz większe słoje np. do ogórków (duży wybór proponuje sklep à Tab). O czym warto pamiętać? Słoiki i zakrętki muszą zostać starannie wyparzone i wysuszone.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie odpowiedniej ilości ściereczek, rękawicy oraz fartucha, który niewątpliwie przyda się do ochrony ubrania podczas smażenia powideł. Najlepiej wybrać te kolorowe, z motywem kwiatowym lub owocowym – nie tylko pasować będą do atmosfery lata, ale ewentualne plamy z owoców będą mniej widoczne :).

Warzywa marynujemy z dodatkiem octu (ogórki, papryka, grzyby) lub w słonej zalewie (ogórki i kiszona kapusta). Do zalewy octowej dodajemy zioła i przyprawy, najczęściej: szczyptę soli, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe. Ważne: składniki przetworów muszą być w całości zakryte zalewą.

Najpopularniejszą metodą pasteryzacji jest wstawienie słoików do dużego garnka i odpowiednio długie gotowanie. Słodkie przetwory można też odwrócić do góry dnem na około 20 minut. W przypadku gotowania, należy pamiętać o tym, aby słoiki nie stykały się ze sobą w garnku, a woda sięgała poniżej nakrętki.

Tak przygotowane weki wystarczy oznaczyć zgodnie z rodzajem przetworów znajdujących się w środku. Kolorowe naklejki będą cieszyły oko i sprawią, że nie pomylimy podobnych do siebie przetworów. Ważne: na etykietkach powinna pojawić się również data przygotowania domowych przysmaków.

Przygotowanie przetworów to mega frajda. A jeśli połączymy ją z pieczeniem owocowych tart i najadaniem się do woli świeżych owoców to przyjemność będzie jeszcze większa!

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB