Złocista kukurydza - jakie są jej właściwości?

2017-08-02 09:44:43 (ost. akt: 2017-08-02 10:01:03)

Autor zdjęcia: Freestockcenter / Freepik

Podziel się:

Trwa sezon na złocistą kukurydzę. Jakie są jej właściwości? Kukurydza to głównie skrobia i białko.

Jednak najbardziej cenimy ją jako dobre źródło witamin: A, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego. Z kukurydzy wytwarzane są inne produkty: mąka kukurydziana, kasza czy też olej kukurydziany. Z jej odpadków wytwarza się niepopularny syrop glukozowo-fruktozowy. Mąka kukurydziana nie ma w swoim składzie glutenu, co jest ogromną zaletą.
Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.



Źródło: Agencja TVN/x-news.pl

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB