Tajemnica małej pieczarki [PRZEPISY]

2017-09-12 13:16:03 (ost. akt: 2017-09-12 11:51:07)

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

Czy wiesz, że pieczarki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Ich obecność w diecie pomaga, m.in. w odchudzaniu, wzmacnia odporność, wspomaga układ pokarmowy. Przekona Cię nasz dietetyk!

Sezon wakacyjny już za nami, dni coraz chłodniejsze, a wraz ze zmianą pogody będziemy obserwowali również zmianę otaczającej nas flory. Kończące się lato i nadchodzący okres jesienny daje wręcz idealne warunki do wzrostu różnych gatunków grzybów jadalnych. Dlatego dziś skupimy się na dobrze znanej pieczarce dwuzarodnikowej (Agaricus bisporus) – mówi Tomasz Chudziński, dietetyk kliniczny. — Grzyb ten w naturalnych warunkach rośnie od maja do września. Spotkać go możemy m.in. na polach, w parkach, w miejscach nawożonych obornikiem, na stosach kompostowych, rzadziej w lasach. Uprawa w wysokotowarowych zakładach produkcyjnych trwa natomiast cały rok, dlatego często mówi się o wielosezonowości tego warzywa.

Kojarzone z wysoką dostępnością, niską ceną i szerokim zastosowaniem pieczarki często goszczą w naszej kuchni jako baza wielu dań. Nie mówi się natomiast o ich wartościach odżywczych.
— Jeszcze do niedawna panowało przeświadczenie, że pieczarki są niemal ich pozbawione, no bo ile wartości może skrywać taka malutka pieczarka, która w 100 g dostarcza zaledwie 22 kcal? Odpowiedź może was zaskoczyć. Wbrew dotychczasowym opiniom pieczarki mogą stanowić cenny składnik naszej diety codziennej, dostarczając przyzwoite dawki witamin z grupy B, składników mineralnych jak selen, fosfor czy cynk oraz białka. Spróbujmy zatem wszystko zobrazować, porównując z równie pospolitymi i wielosezonowymi pomidorami — przekonuje dietetyk i analizuje:





Jak potwierdzają eksperci, pieczarki mają też właściwości prozdrowotne.
— Wpływają na wzmocnienie odporności organizmu i układu pokarmowego, hamują kumulację tkanki tłuszczowej, przeciwdziałają rozwojowi m.in. raka żołądka, jelita grubego i prostaty, obniżają poziom cukru we krwi. U kobiet, które jadły co najmniej 70 g grzybów tygodniowo, występowało o 64 proc. mniejsze ryzyko zachorowalności na raka piersi. Na zakończenie warto wspomnieć, że pieczarki stanowią niezwykle wdzięczny składnik naszej rodzimej kuchni. Do najpopularniejszych potraw na bazie tych grzybów należą: zupa pieczarkowa, sos pieczarkowy, pieczarki faszerowane czy też farsze z dodatkiem pieczarek
np. do krokietów — dodaje Tomasz Chudziński i podaje przepisy.









Pieczarki faszerowane jajkiem
Składniki:
• kilka większych pieczarek
• jaja (liczba adekwatna do liczby pieczarek)/jaja przepiórcze
• szczypiorek
• sól

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Pieczarki czyścimy, odrywamy im trzony i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. W miejsce trzonu wkładamy odrobinę szczypiorku lub cebuli i wbijamy jedno jajko (może być też przepiórcze).
3. Lekko solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 8-10 minut.
4. Jajka się zetną, a pieczarki pozostaną białe i soczyste. Podajemy na ciepło lub zimno.

Zupa krem z pieczarek
Składniki:
• 2 łyżki oliwy
• 1 cebula
• 1/2 małego pora
• 500 g pieczarek
• 1/2 marchewki
• 1/2 pietruszki
• 1 mały ziemniak
• 600 ml bulionu
• 100 ml śmietanki 18% (do zup i sosów) lub gęsty jogurt grecki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojonego pora. Następnie dodać umyte oraz pokrojone pieczarki i smażyć ok. 10 minut, co chwilę mieszając.
2. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz pietruszkę, a także obranego i pokrojonego w kosteczkę ziemniaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażyć. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem.
3. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksować blenderem, pod koniec dodać śmietanę/ jogurt grecki.
4. Zupę można udekorować plasterkami zrumienionych pieczarek.

Burgery z pieczarek portobello
Składniki:
• 2 pieczarki portobello
• mała cukinia
• pomidor
• posiekana mozzarella (można pominąć, jeżeli potrawa ma pozostać jarska)
• ulubione przyprawy
• cebula czerwona
• ocet balsamiczny
• szczypta cukru lub naturalnego słodziku (np. ksylitol)
• oliwa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Usuń trzony z pieczarek portobello, oprósz je w środku szczyptą pieprzu.
2. Cukinię dokładnie umyj i posiekaj na grubsze plastry. Podobnie postąp z cebulą i pomidorem.
3. Z octu, oliwy oraz odrobiny cukru/słodziku przygotuj marynatę, w której następnie zanurz cebulę oraz cukinię.
4. Na rozgrzanej patelni grillowej (lub kratce piekarnika) ułóż kapeluszami do dołu obie pieczarki i grilluj, aż zmiękną.
5. Kiedy nasze „bułki” będą już gotowe, zdejmij je z patelni (lub kratki piekarnika) i w ich miejsce ułóż cebulę oraz cukinię. Grilluj.
6. Na kapelusze ułóż zgrillowane warzywa, posiekaj drobno mozzarellę, ułóż plastry pomidora, a następnie dopraw wszystko do smaku.



Komentarze (2)

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. JAM #2329661 | 176.221.*.* 17 wrz 2017 09:23

    Szczególnie korzystnie działa formalina, którą dezynfekują pojemniki przed wsypaniem ziemi.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Lecner #2326391 | 94.254.*.* 12 wrz 2017 19:54

    Pieczarka to grzyb a nie warzywo!

    ! - + odpowiedz na ten komentarz