Dynia - królowa jesiennych potraw [PRZEPISY]

2017-10-10 13:16:23 (ost. akt: 2017-10-10 13:16:33)

Autor zdjęcia: valeria_aksakova / Freepik

Podziel się:

Doceń dynię i włącz ją do codziennego jadłospisu. Można serwować ją na różne sposoby – wytrawnie i na słodko! To doskonały sposób, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych!

Dynia jest bombą odżywczą, zawiera sporo witamin, składników mineralnych i błonnika, a przy okazji jest niskokaloryczna, bo w 100 g dyni jest tylko 28 kcal – mówi Aleksandra Pasich, dietetyk. - Dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza - beta-karotenu – działa przeciwzapalnie, wspiera układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Ponadto beta-karoten nadaje dyni
piękny pomarańczowy kolor. Jest bogata w witaminę A, C, E oraz cynk, dlatego wpływa na kondycję cery i walczy ze zmarszczkami lepiej niż niejeden krem.
Dobra informacja dla zrzucających kilogramy jest taka, że dzięki zawartości błonni
ka, dynia poprawia przemianę materii.

- Spożywanie jej wpływa na regenerację przewodu pokarmowego i wątroby. Dynia wykazuje działanie moczopędne i dzięki tej właściwości działa przeciwobrzękowo. Dodatkowo wpływa korzystnie na obniżenie cholesterolu. Zawarta w pestkach dyni kukurbityna - zwalcza wirusy, grzyby i pasożyty zaś lecytyna wpływa na
prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pamięć i koncentrację. Nasiona dyni są pomocne przy stanach zapalnych skóry, opryszczce, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci – a wszystko dzięki zawartości cynku, magnezu, miedzi, witaminy A i witamin z grupy B. Ponadto warto ja włączyć do swojego jadłospisu, gdy jest niski poziom żelaza – przekonuje Aleksandra Pasich i proponuje smaczne dania.

Placuszki z dyni z pomarańczą
składniki:
1,5 szklanki startej dyni
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka oleju
imbir
1 pomarańcza
Przygotowanie: Dynię zetrzeć na tarce. Żółtko oddzielić od białka i wymieszać z łyżeczką oleju. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z żółtkiem, mąką i imbirem. Delikatnie połączyć składniki z pianą z białka. Placuszki formować łyżką i smażyć z obu stron. Placuszki obłożyć cząstkami pomarańczy.

Zupa krem z dyni
składniki:
300 g dyni
2 łyżki płatków migdałowych
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wywar z włoszczyzny lub bulionu
gałka muszkatołowa, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, curry
Przygotowanie: Dynię obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zalać
wodą lub bulionem i mlekiem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować około 20 min. Po tym czasie odlać połowę płynu do naczynia. Do garnka dodać posiekaną i zeszkloną na oliwie cebulę, paprykę słodką, pieprz i curry. Wszystko zmiksować blenderem. Podawać z migdałami.

Kluseczki z dynią
składniki:
400 g dyni
2 duże ziemniaki
1/2 szklanki mąki
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
bazylia, czosnek
Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Zalać wodą i ugotować. Następnie wyjąć, lekko przestudzić i zmielić, rozgnieść, zblendować. Do gładkiej masy dodać jajko, mąkę i sól. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypać mąki. Następnie uformować długi rulon i kroić na centymetrowe kawałki – jak kopytka. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 3-4 min. od chwili wypłynięcia na wierzch.

Sałatka z pieczoną dynią
składniki:
200 g dyni
2 pomidory
1 łyżka pestek dyni
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sałata
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik. Dynię pokroić w kostkę. Doprawić
solą, pieprzem i wymieszać z oliwą. Rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia
blaszce. Piec około 20 min. Na suchej patelni, uprażyć pestki z dyni. Pomidory przekroić na ćwiartki, dodać przestudzone kawałki dyni i pestki. Wymieszać miód, musztardę i łyżkę wody. Dodać sałatę i wymieszać z sosem.

Polędwiczki zapiekane z warzywami i rozmarynem
składniki:
150 g polędwicy wieprzowej
200 g dyni
2 ziemniaki
1 cukinia
1 cebula
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 jogurt mały
sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, rozmaryn
Przygotowanie: Ziemniaki podgotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Mięso i dynię pokroić w kostkę, cukinię w półksiężyce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać mięso oraz po chwili cukinię i dynię. Smażyć do zrumienienia się warzyw. Ziemniaki obrać i pokroić w większe kawałki. Wszystkie warzywa i mięso wyłożyć do naczynia żaroodpornego z czosnkiem pokrojonym na plastry. Posypać rozmarynem i pieprzem. Piec bez przykrycia około 30 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny
i pieprzem.

Dorsz w sosie dyniowym
składniki:

100 g dorsza (filet bez skóry)
200 g dyni
10 pieczarek
1 cebula
1 papryka
1 łyżka jogurtu
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1 łyżeczka mąki
czosnek (1 ząbek),
tymianek, zioła prowansalskie, papryka w proszku
Przygotowanie: Dynię obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni z rozgrzanym tłuszczem obsmażyć rybę, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, paprykę i dynię. Po ok. 5 minutach dodać pokrojone na połówki
pieczarki i dusić 10 minut. Przyprawić ziołami, odrobiną pieprzu i soli. Na patelnię wlać pół szklanki wody i dusić potrawę ok. 20 minut. Mąkę rozrobić z zimną wodą i jogurtem, zahartować odrobiną sosu i całość wlać do potrawy.

Chleb z dyni
składniki:

2 szklanki mąki/skrobi ziemniaczanej
1 szklanka purée z dyni
1⁄2 szklanki masła klarowanego
4 łyżki mąki jaglanej
3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka sody
sok z cytryny, cynamon, sól, imbir
Przygotowanie: Roztopić masło i wyrobić ciasto z wszystkich składników
(poza sodą i sokiem z cytryny), aby osiągnąć dość gęsty krem. Dodać sodę, zamieszać, a następnie sok z cytryny i ostatni raz dobrze wymieszać. Ciasto
przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki ok. 10×20 cm i piec w 180° przez około 45 minut, aż do suchego patyczka.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB