Wapń w twojej diecie

2017-11-28 18:43:48 (ost. akt: 2017-11-28 13:59:49)

Autor zdjęcia: Fotoloia.com/własne

Podziel się:

Wapń to składnik mineralny kluczowy dla naszego zdrowia. Nie tylko odpowiada za zdrowy układ kostny, ale ma też swój udział w zmniejszeniu ryzyka nadwagi lub otyłości.

W ostatnich badaniach wykazano, że wysoki poziom wapnia w diecie może zmniejszać przyrost masy ciała i gromadzenie tłuszczu w adipocytach przez stymulację lipolizy. Ponadto odpowiednie spożycie wapnia ma znaczenie w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów — mówi Natalia Ulewicz, dietetyk kliniczny. — Na szczęście w ostatnim czasie wzrósł też trend suplementacji witaminą D, w trosce o zdrowie, w tym także o układ kostny. Niestety, z drugiej strony ograniczamy lub zupełnie eliminujemy z diety nabiał. Jak zatem sobie radzić z dostatecznym spożyciem wapnia w diecie bez produktów mlecznych? W diecie bez nabiału bardzo ważne jest bilansowanie diety i spożywanie produktów bogatych w wapń, które warto włączyć do posiłków — zapewnia Natalia Ulewicz.

ŻÓŁTA PASTA Z TOFU
150 g tofu naturalnego,
szczypta curry lub kurkumy,
1 cebula,
łyżka masła klarowanego,
łyżeczka sosu sojowego,
łyżka natki pietruszki posiekanej,
sól i pieprz, jeśli używasz kurkumę, a nie curry.

Przygotowanie:
Ugotuj tofu na parze przez około 10 minut. Uduś cebulę z masłem klarowanym i odrobiną wody. Wystudź tofu i zmiksuj z cebulą. Dopraw, można dodać także trochę soku z cytryny. Uważaj, aby nie przesolić pasty, sos sojowy jest słony! Wsyp natkę pietruszki do pasty i wymieszaj. Posyp sezamem.


PYSZNE KULKI
(przepis na 4 porcje)
szklanka wiórków kokosowych,
0,5 szklanki lnu złocistego,
0,5 szklanki sezamu niełuskanego,
3/4 szklanki rodzynek lub pokrojonych daktyli czy suszonych śliwek
1 szklanka amarantusa ekspandowanego,
10 łyżek syropu daktylowego lub miodu,
3 łyżki tłuszczu kokosowego,
2 łyżeczki kakao,
0,5 szklanki ciepłej wody,
ok. 1 łyżeczki skórki cytrynowej.

Przygotowanie: Len i sezam zmiel w młynku lub innym urządzeniu. Wymieszaj wszystkie składniki. Kiedy powstanie już jednorodna masa, formuj kuleczki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Jedz po ostudzeniu.


SARDYNKI NA PARZE W ZIOŁACH, SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
150 g świeżych sardynek
przyprawy: rozmaryn, tymianek, cząber, sok z cytryny, koper, sól.
surówka: kapusta kiszona 150 g, marchew - 1 sztuka, oliwa z oliwek łyżka, pieprz, sól,
70 g komosy ryżowej przed ugotowaniem

Przygotowanie: Rybę skrop sokiem z cytryny. Natrzyj rozmarynem i tymiankiem. Gotuj na parze. Pod koniec gotowania dodaj cząber. Kapustę przełóż do miski. Dodaj marchew startą na tarce, pieprz, oliwę i wymieszaj. Zjedz z komosą ryżową ugotowaną.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB