Karnawałowe dania fit

Podziel się:

Karnawał to czas hucznych zabaw. Wykorzystaj go dobrze i się wyszalej. Nie zapomnij, by dobrze i zdrowo przy tym zjeść. – Oto kilka prostych przepisów, dzięki którym nie tylko zaskoczycie gości, ale spędzicie ten wyjątkowy okres bez wyrzutów sumienia i kilku dodatkowych kilogramów – poleca Tomasz Chudziński, dietetyk kliniczny.

ZIMNE PRZEKĄSKI:
Paszteciki z pieczarkami


Składniki:
Ciasto na paszteciki:
100 g masła miękkiego
650 g mąki pszennej
200 ml mleka
3 jajka + 1 jajko do smarowania
szczypta soli
2 łyżeczki cukru
50 g drożdży
kminek do posypania

Nadzienie do pasztecików:
800 g pieczarek
3 cebule
sól
kilka łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Do miski robota kuchennego wrzucam masło, dodaję jajka, mąkę, sól, ciepłe mleko, drożdże i cukier. Wyrabiam przez 3-4 minuty. Ciasto będzie sprężyste i delikatne. Przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na 35 minut.
2. W tym czasie rozgrzewam patelnię z olejem, wrzucam obrane i pokrojone w kostkę cebule, smażę je na złoto. Zdejmuję do miski. Wrzucam następnie pokrojone w talarki pieczarki. Muszą się usmażyć na dużym ogniu. Łączę
w misce z cebulą, doprawiam solą i pieprzem do smaku.
3. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Rozwałkowuję placek o wymiarach 30 cm na 20 cm i grubość 1/2 centymetra. Przekrawam na dwie części, tak aby powstały prostokąty 30 cm na 10 cm.
4. Nakładam farsz na środek, zostawiając po 2 cm od brzegów i zwijam na kształt wałka.
5. Wałek lekko spłaszczam, przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Przekrajam wałek tak, aby utworzyły się paszteciki. Odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia. Tak samo postępuję z 2 częścią ciasta.
6. Przed wstawieniem do piekarnika paszteciki smaruję rozmieszanym jajkiem lub mlekiem. Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Paszteciki z pieczarkami po upieczeniu rozdzielam ostatecznie na porcje.

Tarta bez jajek
Składniki:
1 obrany batat
1 czerwona papryka
1 papryka żółta
1 cebula biała lub czerwona
kilka kawałków tofu (opcja, można pominąć, jeśli unikacie tofu)
2 małe cukinie zielone lub żółte
2 mocno czubate szklanki mąki z ciecierzycy (300 g)
600 ml wody
200 mleka roślinnego (lub zwierzęcego)
1/2 szklanki startego sera
sól, czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Mąkę z ciecierzycy (lub inną) przesiewam do miski, wsypuję 2 łyżeczki soli. Dodaję wodę, bardzo dokładnie mieszam i zostawiam na noc, aby mąka nasiąkła.
2. Rano rozgrzewam piekarnik. Kroję ulubione warzywa na kawałki. Wkładam do natłuszczonej formy do pieczenia. Mąkę z ciecierzycy mieszam ze szklanką mleka, próbuję. Jeśli jest mało słona, to dodaję jeszcze soli.
3. Warzywa zalewam wymieszaną mąką z wodą, mlekiem i przyprawami. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę do czasu, aż masa się zetnie. Wyjmuję i studzę.

PRZEKĄSKI NA CIEPŁO:
Miodowe skrzydełka z kurczaka


Składniki:
800 g skrzydełek z kurczaka
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy
1 łyżka ketchupu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Skrzydełka umyć, osuszyć i podzielić.Całe skrzydełko trzeba przekroić w 2 miejscach, czyli na stawach. Odrzucić najcieńszy kawałek. Dwa pozostałe przełożyć do miski.
2. Wymieszać dokładnie miód z musztardą, ketchupem, obiema paprykami i kilkoma szczyptami soli. Obtoczyć w marynacie skrzydełka i pozostawić, na co najmniej 1 godzinę w lodówce albo na noc.
3. Skrzydełka razem z marynatą przełożyć do blachy do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut. W międzyczasie skrzydełka należy odwrócić na drugą stronę.
4. Podawać z warzywami lub samodzielnie.

Faszerowane i pieczone bakłażany
Składniki:
5 bakłażanów niedużych i zgrabnych
1 papryka czerwona
3 marchewki
2 cebule
ser mozzarella
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej błyskawicznej
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól, pieprz, olej do smażenia warzyw około 5 łyżek

Sposób przygotowania:
1. Bakłażany myję, przekrajam na pół i wyjmuję część miąższu ze środka tak, żeby powstała łódka. Miąższ przekładam do miski, solę obficie i wykładam na sito. Zostawiam do odcieknięcia.
2. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na patelni z 1 łyżką oleju. Przekładam do miski. Dokładnie tak samo postępuję obierając i smażąc marchew i paprykę. Warzywa mieszam w misce.
3. Posolone środki bakłażana płuczę pod bieżącą wodą, kroję na kawałki i podsmażam na patelni.
4. W misce mieszam cebulę, marchewki, papryki, mozzarellę, miąższ bakłażana z kilkoma szczyptami soli, papryką w proszku, czosnkiem i kaszką kukurydzianą. Masą napełniam bakłażany. Układam je na blasze, podlewam 1 szklanką
wody i piekę około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Sprawdzam widelcem, czy bakłażany są miękkie.

SAŁATKI
Peperonata


Składniki:
3 papryki żółte
3 papryki czerwone
3 duże cebule
4 pomidory
6 łyżek oliwy lub oleju
2 łyżki octu winnego
4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
kilka kabanosów

Sposób przygotowania:
1. Cebule obieram, kroję w plastry i podsmażam na 2 łyżkach oleju razem z posiekanymi kabanosami.
2. Papryki czyszczę z gniazd nasiennych i kroję w paseczki.
3. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę. Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroje na cząstki.
4. W naczyniu żaroodpornym mieszam usmażoną cebulę z czosnkiem, kabanosami, pomidorami, paprykami, oliwką, solą i odrobiną pieprzu. Wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut.
5. Po wyjęciu z piekarnika mieszam ponownie, dodaję ocet i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam na 3-4 minuty i podaję.

Tabbouleh – sałatka z pomidorów, ogórków, ziół i kaszy bulgur

Składniki:
300 g kaszy bulgur
4 okazałe pomidory
2 ogórki węże
2 średnie cebule
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
2 cytryny
50 ml dobrej oliwy
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego kolorowego pieprzu

Sposób przygotowania:
1. Kaszę przesypuję do garnka, zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 10 minut. Wody musi być tyle, aby przykryła kaszę i sięgnęła 2 cm ponad jej poziom.
2. Ogórki obieram ze skóry, kroję wzdłuż na cztery części i wycinam gniazdo nasienne. Ogórki szatkuję w drobną kostkę.
3. Z pomidorów wycinam gniazdo nasienne i kroję w kostkę wielkości zbliżonej do ogórków.
4. Cebulę drobno szatkuję, podobnie jak pietruszkę i koperek.
5. Mieszam w misce pomidory, ogórki, cebulę, zioła, kaszę. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą. Podaję w temperaturze pokojowej.

KARNAWAŁOWE SŁODKOŚCI
Sernik mango


Składniki:
1200 ml tłustego mleka kokosowego (u mnie 19%) po 400 ml każdy lub 1200
ml jogurtu naturalnego krowiego, ewentualnie sojowego
500 ml mango w słoiku/puszka przecieru lub musu z mango - potrzebujemy około
800-850g. Można użyć 500 g, ale będzie mniej intensywny w smaku. Polecam
również użycie mango surowego, trzeba kupić około 1200 g świeżych owoców –
dojrzałych.
5 galaretek (każda przeznaczona na 500 ml wody). Super sprawdza się cytrynowa
bez dodatku cukru.
słodzik - opcjonalnie
1 sztuka mango do ozdoby świeże lub z puszki

Sposób przygotowania:
1. W 500 ml wody rozpuszczam 4 galaretki. Trzeba je przestudzić najlepiej do temperatury pokojowej (te z karagenem muszą być gorące). Wlewam do miski miksera, dodaję ciągle mieszając 1 szklankę musu/przecieru z mango i mleko kokosowe. Miksuję do czasu zupełnie jednorodnej konsystencji. Dosładzam w razie potrzeby.
2. Formę o średnicy 24 cm lekko natłuszczam i wylewam sernik z mango. Wstawiam do lodówki. Gdy stężeje przygotowuję wierzchnią warstwę.
3. W 250 ml wody rozpuszczam galaretkę, dodaję do niej 1 szklankę musu z mango i miksuje. Przestudzony wylewam na sernik z mango i znowu schładzam. Mango obieram, kroje w plasterki i układam na wierchu, fajnie wygląda i podkręca smak!

Placek z jabłkami

Składniki:
2 szklanki mąki kukurydzianej
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka stewii lub innego słodzika
1/2 szklanki mleka w proszku, może być zwierzęce
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
sproszkowana lub świeża laska wanilii
300 g masła lub margaryny bezmlecznej do pieczenia ( ja kupuje eko), można również użyć margaryny wegańskiej
60 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego
troszkę ponad 2 kg jabłek
cynamon

Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiewam mąkę kukurydzianą, pszenną, proszek do pieczenia oraz słodzik. Mieszam dokładnie.
2. Do suchych składników dodaję masło lub margarynę oraz mleko. Miksuję przez chwilkę, zależy mi tylko aby powstała taka dość miękka kruszonka.
3. Jabłka obieram, przekrawam na cztery i wycinam gniazdo nasienne. Kroję na plasterki. Zostawiam. Nie mieszam, nie posypuję, zależy mi, aby nie puściły soku!
4. Formę do pieczenia smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Przekładam połowę kruszonki, lekko dociskam tak, aby rozeszła się równomiernie. Przekładam jabłka, posypuję je cynamonem. Posypuję pozostałą połową kruszonki.
5. Placek z jabłkami wstawiam do piernika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 45-55 minut.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB