Słodkie małe co nieco fit [PRZEPISY]

2018-03-07 14:00:00 (ost. akt: 2018-03-07 13:56:18)

Autor zdjęcia: https://zezdrowiemmidosmaku.wixsite.com/blog

Podziel się:

Stali się fanami zdrowego stylu życia i jednocześnie przepadają za smacznym jedzeniem, a zwłaszcza za pysznymi deserami. Połączyli te dwa wątki, czego rezultatem stał się bogaty zbiór zdrowych przepisów. Oto przepisy Michała i Asi na słodkości.

TRUFLE CZEKOLADOWE
Składniki na około 13-15 sztuk:
* 30 g oleju kokosowego*
* 50 g słodkiego jabłka, zmiksowanego na gładką masę lub startego na tarce
o drobnych oczkach
* 50 g miękkiego masła (można zastąpić olejem kokosowym)
* 2 łyżki miodu**
* 40 g kakao
* 50 g słonecznika, zmielonego na proszek
* dodatkowa porcja kakao do obtoczenia

Wykonanie: Olej kokosowy i jabłko dokładnie wymieszać. Dodać masło, miód i ucierać kilka minut. Następnie kakao, słonecznik (ewentualnie orzeszki) i wymieszać dokładnie. Wyłożyć na talerz (takiej wielkości, by rozłożona masa miała najwyżej 2 cm grubości) i umieścić na 2 godziny w lodówce. Po tym czasie wyjąć masę, pokroić na kawałki i formować okrągłe trufle. Każdą należy obtoczyć w kakao. Przechowywać w lodówce.

Wskazówki:
* jeśli nie macie oleju kokosowego, możecie użyć takiej samej ilości wiórków kokosowych, które należy zmielić na krem kokosowy (wiórki mielimy blenderem, najwygodniej ręcznym, aż do momentu, gdy zacznie się oddzielać tłuszcz),
** jeśli masa po wymieszaniu wszystkich składników wydaje wam się za gorzka, dodajcie jeszcze nieco miodu.

PRALINKI KARMELOWO-KOKOSOWE
Składniki na 30 pralinek:
* 30 g daktyli*
* 30 g rodzynek*
* 30 g suszonych moreli*
* 100 g kaszy jaglanej**
* 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego***)
* 3/4 szklanki wody
* 30 g wiórków kokosowych****
* 50 g masła klarowanego
* 30 g mąki kokosowej lub owsianej

Wykonanie: Bakalie zalać zimną wodą i zostawić na co najmniej 1 godzinę. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną i wiórki w mleku i wodzie – do wchłonięcia płynu. Gdy kasza się ugotuje, dodać do niej masło i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia na 30 minut. Suszone owoce odcedzić i zmiksować na gładką masę. Dodać ugotowaną kaszę oraz mąkę i lekko zmiksować – do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Nie miksować zbyt długo, żeby masa nie była zbyt miękka (nie uda się wówczas uformować pralinek). Formować kuleczki. Przechowywać w lodówce.

Wskazówki
* suszone owoce, które kupujemy nie powinny zawierać szkodliwych konserwantów (sorbinian sodu, dwutlenek siarki, itd.) czy dodatków (wiecie, że suszona żurawina składa się w 45% z białego cukru?); dobre suszone owoce są ciemne, a nie pomarańczowe czy jasne,
** im lepszej jakości jest kasza jaglana, tym pralinki będą smaczniejsze; ważne, by była z tzw. upraw ekologicznych, naprawdę jest wtedy smaczniejsza i nie radzimy gotować kaszy w plastikowym woreczku,
*** mleko roślinne kupowane w sklepach ma niewiele wspólnego ze zdrowiem ze względu na szkodliwe dodatki i kontakt z opakowaniem, lepiej przygotować je samemu,
**** kupując wiórki kokosowe warto zwrócić uwagę na skład produktu; bardzo często dodaje się do nich dwutlenek siarki lub inne konserwanty

Polecają: Michał i Asia, blog: Ze zdrowiem mi do smaku

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB