Muffinki grzechu warte [PRZEPISY]

2018-03-27 12:00:00 (ost. akt: 2018-03-27 12:35:38)

Autor zdjęcia: dashu83/Freepik

Podziel się:

Mogą być wytrawne lub słodkie. Są małe, zgrabne. Można się nimi delektować wszędzie – w domu, pracy, szkole, podróży! Nie czekaj już dłużej, tylko wybierz swój ulubiony smak!

Muffinki skradły nasze serca. Często towarzyszą nam na przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi i na uroczystościach dziecięcych. Dziś także są w codziennej kuchni. Wersja wytrawna sprawdzi się na śniadania i kolacje, a także jako posiłki do pracy. Słodka zaś jest idealnym towarzystwem do herbaty lub kawy w trakcie dnia – mówi Aleksandra Pasich, dietetyczka i proponuje smaczne przepisy.

Muffinki czekoladowe
Miłośnicy czekolady pokochają te muffinki z całego serca, tym bardziej, że zawarta w nich fasola i kakao są bardzo dobrym źródłem magnezu, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie całego układu krążenia w tym także serca!

Składniki:
1 duży banan
1 puszka odsączonej fasoli czerwonej
z puszki lub szklanka ugotowanej fasoli
2 jaja
2 łyżki kakao naturalnego w proszku, niesłodzonego
1 łyżka miodu
8 kostek czekolady gorzkiej (min. 70 % kakao)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
cynamon, imbir, kardamon

Przygotowanie: Fasolę przepłukać z zalewy na sitku. Zblendować ją z pozostałymi składnikami (poza czekoladą), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę nakładać do 1/2 wysokości foremek na muffinki za pomocą łyżki, następnie ułożyć na środku pół kostki czekolady i przykryć resztą masy. Babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.

Muffinki bananowo-twarogowe
Ta wersja muffinek sprawdzi się jako alternatywa dla sernika, ale także jako posiłek potreningowy. Babeczki są źródłem pełnowartościowego białka, które jest materiałem budulcowym dla mięśni, a zawarte w muffinkach węglowodany, w tym proste, uzupełnią zapasy glikogenu mięśniowego – dodaje dietetyczka.

Składniki:
1/2 kostki twarogu (125 g)
1 duży banan
1 jajko
1 łyżka budyniu waniliowego
1 łyżka miodu
30 g rodzynek
2 kostki czekolady gorzkiej (min. 70 % kakao)

Przygotowanie:
Twaróg zblendować z resztą składników (poza czekoladą), aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę nakładać do foremek na muffinki, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15
minut. Gdy lekko przestygną, wyjąć z piekarnika i podać z posiekaną czekoladą na wierzchu.

Muffinki z nutą kokosa i kakao
W połączeniu kokosa i kakao można się zakochać. Gwarantuję, że warto! Jest to propozycja, która sprawdzi się u osób na diecie bezglutenowej, a także miłośników kokosa – przekonuje ekspertka.

Składniki:
1/2 szklanki mąki kokosowej
2 jajka
1 banan
2 łyżeczki kakao naturalnego w proszku, niesłodzonego
1 małe opakowanie jogurtu (150 g)
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Masę przelać do foremek na muffinki i piec około 45 minut w 200 stopniach.

Muffinki warzywno-jajeczne
Pożywne śniadanie na dobry początek dnia to podstawa. Jajko jako źródło pełnowartościowego białka da uczucie sytości na długo. Dlatego warto poświęcić chwilę czasu z rana, by przygotować tę propozycję właśnie jako pierwszy posiłek – radzi Aleksandra Pasich.

Składniki:
2 jajka
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
1/4 papryki
4 łyżki startej cukinii
4 różyczki brokuła
pieprz, sól, szczypiorek

Sposób przygotowania: Jajka rozbić i zmiksować z mlekiem i mąką. Paprykę pokroić w kostkę. Cukinię zetrzeć na tarce. Brokuła podzielić na różyczki. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z masą jajeczną, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem. Masę jajeczno-warzywną przelać do foremek na muffinki. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Muffinki ze szpinakiem i łososiem
Łosoś i szpinak to połączenie idealne. Warto wypróbować je w nowej odsłonie jako wytrawnych muffinek, które kuszą zarówno swoim smakiem, jak i wartościami odżywczymi.

Składniki:
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
3 suszone pomidory
50 g łososia wędzonego
czosnek, pieprz, tymianek

Przygotowanie:
Suche składniki połączyć razem, a następnie dodać mleko, jajko i olej. Całość zmiksować. Do masy dodać drobno pokrojony świeży szpinak (lub rozdrobniony mrożony – wcześniej przygotowany na patelni) i przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i pieprz. Suszone pomidory i łososia pokroić na kawałki i dodać do masy. Całość przełożyć do foremek na muffiny. Piec około 20 minut w 180 stopniach.

Muffinki a'la pizza
Propozycja nie do odrzucenia. Wersja dietetyczna pizzy w postaci pełnowartościowych muffinek, które możesz zabrać ze sobą do pracy i rozkoszować się ich smakiem bez wyrzutów sumienia – mówi Aleksandra Pasich.

Składniki:
2 jajka
3 pieczarki
1/4 papryki
1/3 cebuli
2 plastry szynki drobiowej
2 łyżki startego sera
szczypiorek, oregano

Przygotowanie: Cebulę, paprykę, pieczarki i szynkę pokroić w kostkę. Następnie rozbić jajka i rozbełtać je z posiekanym szczypiorkiem, odrobiną pieprzu i oregano. Masę jajeczną wylać na ułożone na dnie foremek warzywa i szynkę. Muffinki posypać startym serem i piec około 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB