To przepis na pyszny domowy obiad – kurczak w polewie żurawinowej z zapiekanymi ziemniakami i bukietem warzyw. To propozycja Tomasza Chudzińskiego, dietetyka z Olsztyna.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 3 większe ziemniaki
- łyżka stołowa sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek
Składniki na surówkę:
- garść świeżego szpinaku
- pomidor
- połowa zielonego ogórka
- kilka sztuk czarnych oliwek
- 2 łyżki nasion słonecznika
- kiełki rzodkiewki
- biała papryka
Składniki na dip do surówki:
- łyżka miodu
- łyżka soku z wyciśniętej cytryny
- pieprz, sól, odrobina musztardy sarepskiej
Sos żurawinowy:
0,5 kg żurawiny,
1 duża pomarańcza,
1 cebula,
3 łyżki miodu,
pół szklanki czerwonego wina,
1 oleju kokosowego
Wykonanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w zalewie z sosu sojowego, musztardy i odrobiny oliwy z oliwek. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w łódki i doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Piekarnik ustawiamy na 180 C. Na górnym ruszcie układamy zamarynowane piersi natomiast na dolnym ziemniaki. Mięso dojdzie szybciej więc kiedy będzie ono soczyste, wyciągamy je a ziemniaki pozostawiamy w piecu aż się zarumienią. W tym czasie zajmujemy się warzywami. Ogórek, pomidor, białą paprykę, czarne oliwki kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w misce. Do warzyw dodajemy garść świeżych liści szpinaku i podartą na drobne fragmenty sałatę. Surówkę doprawiamy dipem sporządzonym z połączenia łyżeczki miodu, soku z wyciśniętej cytryny, soli, pieprzu i odrobiny musztardy. Na zakończenie dekorujemy ją kiełkami rzodkiewki i pestkami słonecznika.
Rozgrzewamy rondel z łyżką oleju kokosowego na średnim ogniu. Obieramy i drobno siekamy cebulę i przysmażamy ją tak aby była miękka od czasu do czasu mieszając (około 10 minut). Podczas smażenia cebuli dokładnie myjemy pomarańczę a następnie ścieramy jej skórkę na tarce. Resztę pomarańczy obieramy i wyciskamy z niej sok. Do gotowej cebuli dodajemy żurawinę, skórkę pomarańczową i wlewamy sok pomarańczowy. Dodajemy 3 łyżki miodu. Wszystko mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka (około 10 minut). Rozdrabniamy żurawinę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 10 minut lub do czasu uzyskania pożądanej gęstości sosu.
Smacznego!
Tomasz Chudziński, dietetyk
- pierś z kurczaka
- 3 większe ziemniaki
- łyżka stołowa sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek
Składniki na surówkę:
- garść świeżego szpinaku
- pomidor
- połowa zielonego ogórka
- kilka sztuk czarnych oliwek
- 2 łyżki nasion słonecznika
- kiełki rzodkiewki
- biała papryka
Składniki na dip do surówki:
- łyżka miodu
- łyżka soku z wyciśniętej cytryny
- pieprz, sól, odrobina musztardy sarepskiej
Sos żurawinowy:
0,5 kg żurawiny,
1 duża pomarańcza,
1 cebula,
3 łyżki miodu,
pół szklanki czerwonego wina,
1 oleju kokosowego
Wykonanie:
Pierś z kurczaka marynujemy w zalewie z sosu sojowego, musztardy i odrobiny oliwy z oliwek. Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w łódki i doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Piekarnik ustawiamy na 180 C. Na górnym ruszcie układamy zamarynowane piersi natomiast na dolnym ziemniaki. Mięso dojdzie szybciej więc kiedy będzie ono soczyste, wyciągamy je a ziemniaki pozostawiamy w piecu aż się zarumienią. W tym czasie zajmujemy się warzywami. Ogórek, pomidor, białą paprykę, czarne oliwki kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w misce. Do warzyw dodajemy garść świeżych liści szpinaku i podartą na drobne fragmenty sałatę. Surówkę doprawiamy dipem sporządzonym z połączenia łyżeczki miodu, soku z wyciśniętej cytryny, soli, pieprzu i odrobiny musztardy. Na zakończenie dekorujemy ją kiełkami rzodkiewki i pestkami słonecznika.
Rozgrzewamy rondel z łyżką oleju kokosowego na średnim ogniu. Obieramy i drobno siekamy cebulę i przysmażamy ją tak aby była miękka od czasu do czasu mieszając (około 10 minut). Podczas smażenia cebuli dokładnie myjemy pomarańczę a następnie ścieramy jej skórkę na tarce. Resztę pomarańczy obieramy i wyciskamy z niej sok. Do gotowej cebuli dodajemy żurawinę, skórkę pomarańczową i wlewamy sok pomarańczowy. Dodajemy 3 łyżki miodu. Wszystko mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka (około 10 minut). Rozdrabniamy żurawinę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy czerwone wino i gotujemy przez kolejne 10 minut lub do czasu uzyskania pożądanej gęstości sosu.
Smacznego!
Tomasz Chudziński, dietetyk
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez