Krem z kurek z grzankami
Składniki:
8 kromek z chleba kanapkowo – tostowego
400 gram kurek,
2 pietruszki,
2 marchewki,
seler,
por,
ząbek czosnku,
średniej wielkości cebula,
0,5l bulionu drobiowego,
sól, pieprz,
masło,
ulubione zioła,
natka pietruszki
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20/25 minut aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki z chleba Dan Cake, np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.
Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach
W okresie jesienno-zimowej zawieruchy organizm potrzebuje rozgrzania i dodatkowej dawki witamin. Mięso z królika to produkt, który warto na stałe wprowadzi do naszego menu. Jest bogaty w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu z makaronem stworzy w pełni wartościowy i smaczny obiad. Przetestuj nasz przepis już dziś!
Składniki:
makaron wstążka – 250 g
królik – 500 g
cebula - 2 średnie sztuki
śmietana słodka 18% - 100 ml
śmietana kwaśna 18% - 100 ml
sól, pieprz do smaku
liść laurowy – 2 szt.
czosnek – 3 ząbki
ziele angielskie – 4-5 szt.
olej – 3 łyżki
świeży rozmaryn – 2-3 gałązki
Wykonanie:
1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
2. Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
3. Zamarynowane kawałki królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem z królikiem.
4. Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
5. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany. Następnie hartujemy dolewając gorącego wywaru z królika i wlewamy do mięsa.
6. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podduszamy kilka minut, aby smaki się połączyły.
7. Na talerz wykładamy podgrzany makaron, porcję królika, polewamy sosem i dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.
Smacznego!
Przepis przygotował Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Poleca: Międzybrodzki Makaron
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez![FB](/i/icons/fb.png)