Dieta w chorobie Hashimoto. Co jeść, a czego unikać

2015-11-10 13:12:47 (ost. akt: 2015-11-10 13:39:07)

Autor zdjęcia: freeimages.com

Podziel się:

Czym jest Hashimoto? Jakie objawy towarzyszą tej chorobie? Jakie są jej przyczyny i wreszcie jaką dietę należy stosować, aby nasz organizm mógł cieszyć się zdrowiem? Radzi dietetyk Tomasz Chudziński.

O Hashimoto słów kilka…
W krajach wysokorozwiniętych najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest schorzenie o podłożu autoimmunologicznym, zwane chorobą Hashimoto. Polega ona na zwrotnej odpowiedzi układu odpornościowego, który atakuje i niszczy komórki tarczycy, wytwarzając stan zapalny i upośledzając zdolność tarczycy do wydzielania dostatecznej ilości hormonów (z reguły podwyższone stężenie TSH i niskie T4 i T3). Schorzenie to występuje niemal dziesięć razy częściej u kobiet niż u mężczyzn i zwykle objawia się u osób, u których w rodzinie stwierdzono już przypadki tego zaburzenia.

Sprawdź, czy podane niżej objawy nie są Ci znajome:
- ospałość i zmęczenie
- przybieranie na wadze bez zastosowana rygorystycznych zmian w diecie
- utrata apetytu
- zwiększona wrażliwość na zimno
- osłabienie koncentracji
- sucha skóra i włosy
- głęboki ochrypły głos
- bóle mięśni i kości ( lub ich osłabienie - zwłaszcza ramiona i nogi)
- zaparcia
- powiększona tarczyca (wole)
(Oczywiście powyższe symptomy nie muszą występować jednocześnie jednak jeżeli utożsamiasz się z częścią z nich, zalecałbym wykonanie badań profilaktycznych.)

Dieta
Żywienie w chorobie Hashimoto opiera się na zastosowaniu diety eliminacyjnej, którą łatwo jest nie tylko utrzymać, ale i swobodnie modyfikować według własnych preferencji smakowych.

Z diety eliminujemy:
1. gluten, a więc zboża (pszenicę, żyto, jęczmień) oraz produkty z nich wytworzone jak makarony, pieczywo jasne i ciemne, kaszę manną, kuskus, gotowe wyroby cukiernicze, chipsy, chrupki, płatki śniadaniowe na bazie ww zbóż. Dozwolone natomiast są min. makarony kukurydziane, makarony ryżowe, płatki owsiane( jeżeli istnieje symbol przekreślonego kłosa), płatki ryżowe, płatki jaglane, kasza jaglana, kasza gryczana, pieczywo z mąki gryczanej, mąki ryżowej, amarantus, komosa ryżowa, ziemniaki, bataty, ryże ( w szczególności basmati).
2. nabiał - mleko krowie, sery, twarogi, jogurty. Z powodzeniem natomiast możemy stosować mleko migdałowe, mleko kokosowe, mleko ryżowe, śmietanki bez mleczne.
3. surowe rośliny psiankowate - min. to papryka, pomidor, brokuł, bakłażan, tytoń.

Przykładowe menu może zatem wyglądać następująco:
Śniadanie: płatki ryżowe na mleku migdałowym z dodatkiem banana, cynamonu i wiórków kokosowych.
II Śniadanie: Mus z banana, cynamonu, kakao, awokado, posypany płatkami migdałów
Obiad: Pieczony dorsz/łosoś z batatem i dodatkiem kapusty kiszonej
Kolacja: Jajecznica z warzywami

To lista produktów, które z powodzeniem możemy stosować :
- zamiast tradycyjnych produktów zbożowych: mąki (gryczana, ryżowa, amarantusowa, ziemniaczana, z kasztana jadalnego, z komosy ryżowej, migdałowa, kokosowa) oraz pieczywa z tych mąk.
- dozwolone są również płatki owsiane (bezglutenowe), ryżowe, gryczane, jaglane** (w ograniczonej ilości 1-2x w tygodniu).
- z makaronów: ryżowy, bezglutenowy, kukurydziany.
- ponadto dozwolone są : kasza gryczana, ryż, komosa ryżowa, amarantus, ziemniaki, bataty
- zamiast tradycyjnego nabiału: mleko ryżowe, migdałowe, kokosowe
- z tłuszczy śmiało możemy stosować : olej kokosowy (do obróbki termicznej/na zimno), olej lniany (dodatek do potraw), tahini (do kanapek; z nasion sezamu), z wiesiołka, oliwa z oliwek( na zimno do potraw), masło klarowane(do obróbki termicznej)
- zamiast napojów gazowanych: soki wyciskane z owoców, woda mineralna (możemy dodać surowych owoców, np. cytrynę, truskawki), woda kokosowa, herbatę ziołową, herbatę czerwoną
- mięso: drób, wołowina, cielęcina, chuda wieprzowina ( pieczone, gotowane, duszone), domowe wędliny, kabanosy bez dodatków, wywary na kościach, podroby ( w ograniczonych ilościach 1-2 x na tydzień)
- warzywa: wszystkie z wyjątkiem psiankowatych
- owoce: bez ograniczeń co do rodzaju.
Radzi dietetyk Tomasz Chudziński


Komentarze (7)

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Zdezorientowana #3044784 | 5.173.*.* 20 sty 2021 07:27

    Ziemniaki i bataty można?! Przecież to warzywa z rodziny psiankowatych! Gorszego zestawienia jeszcze nie widziałem, normalnie groch z kapustą!

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Kala #2374738 | 31.0.*.* 15 lis 2017 10:39

    Witam mam stwierdzone Hashimoto od niedawna pani doktor przepisał ni hormony nic nie mówiła o diecie więc czy muszę ja stosować ?

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

    1. Magda #2370340 | 185.216.*.* 9 lis 2017 08:57

      Dlaczego nie mozna jesc warzyw psiankowatych?lubie pomidory

      Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    2. Mania z Gdyni #2314284 | 46.186.*.* 25 sie 2017 19:50

      ja dopiero zaczynam dietę

      Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

    3. klaudia #2304174 | 37.128.*.* 9 sie 2017 12:10

      kasza jaglana i komosa ryżowa są bardzo niewskazane w hashimoto - nie rozumiem dlaczego znalazły się w tym jadłospisie???

      ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (3)

      Pokaż wszystkie komentarze (7)