Jaglane brownie

2016-02-29 08:30:28 (ost. akt: 2016-02-29 09:32:43)
Brownie

Brownie

Podziel się:

Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. Ma oryginalny smak (bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze. Ma mało skrobi, natomiast posiada dużo przyswajalnego białka.

Składniki:
150 g suchej kaszy jaglanej
2 jajka
50 g kakao
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki miodu lub więcej według upodobań
4 łyżki oleju
1/2 szklanki owoców goji (wcześniej namoczone)
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem. Zalać 1,5 szklanki wody i gotować na niewielkim ogniu. Kiedy kasza wchłonie wodę wyłączyć i ostudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180*
Do kaszy dodać resztę składników i zblendować.
Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 50 minut.
Smacznego!
Brownie
Brownie

Komentarze (0)

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB