PIKANTNE PLACUSZKI LOW-CARB
SKŁADNIKI:
- 3 całe jaja
- 50 g mąki kokosowej
- 150 ml wody
-1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- cebula dymka
- ostra papryka w proszku, szczypta pieprzu, zioła prowansalskie i odrobina soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE:
Jaja, siekaną cebulę, czosnek, mąkę i przyprawy umieścić w misce, podlać wodą i dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej masy. Smażyć niewielkie placuszki na oleju kokosowym, a następnie posypać je pokrojoną cebulą dymką.
Kaloryczność ..............335 kcal
Białko ..................................27 g
Tłuszcz.................................19 g
Węglowodany .....................14 g
CHRUPIĄCE TOSTY Z INDYKIEM I WARZYWAMI:
SKŁADNIKI:
- kromki pieczywa low-carb (np. Pro Body)
- 120 g fileta z indyka
- 150 g cukinii
- 100 g fasolki zielonej
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/4 żółtej papryki
4-5 pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn
1/2 awokado
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
biały pieprz, szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię i fasolkę zblanszować, zanurzając na kilka chwil w gorącej wodzie. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać siekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Po
chwili dodać pokrojoną paprykę, cukinię, fasolkę (można użyć mrożonej mieszanki) oraz kawałki indyka. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć przez blisko 2-3 minuty, a następnie podlać odrobiną wody z gałązką rozmarynu i dusić przez 4-5 minut. Pieczywo przekroić na pół, umieścić w tosterze, a następnie natrzeć czosnkiem. Gotowe tosty oraz potrawkę z indyka umieścić w miseczce, dodać awokado, skropić oliwą, octem balsamicznym i udekorować świeżym rozmarynem.
Kaloryczność...............486 kcal
Białko ..................................33 g
Tłuszcz ................................30 g
Węglowodany .....................21 g
FITBURGER
SKŁADNIKI:
- bułka żytnia
- 120 g mięsa wołowego
- garść szpinaku
- 50 g kapusty kiszonej
- plasterek świeżego ananasa
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 plasterek pomidora
- czarny pieprz, ostra papryka w proszku, szczypta soli, gałązka rozmarynu
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zmielić lub poprosić o zmielenie w sklepie, dodać przyprawy oraz olej kokosowy. Uformować kotlety i umieścić wraz z gałązką rozmarynu na patelni grillowej lub elektrycznym grillu. Gotowe mięso odstawić na 1-2 minuty, a w tym czasie na patelni położyć plasterek ananasa oraz przekrojoną na pół bułkę. Na ciepły spód bułki ułożyć garść szpinaku, odrobinę musztardy, wołowego kotleta, ananasa, plasterek pomidora oraz kiszoną kapustę, następnie przykryć drugą częścią bułki i spiąć wykałaczką.
Kaloryczność ...............421 kcal
Białko ..................................29 g
Tłuszcz ..................................9 g
Węglowodany.....................56 g
Gofry w wersji FIT
SKŁADNIKI na 2 gofry:
- 2 żółtka
- 3 białka
- 50 ml mleka migdałowego
- 60 g mąki kokosowej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- kilka kropli aromatu migdałowego
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżka mleka kokosowego
- 2 łyżki twarożku homogenizowanego*
- 50 g truskawek
- 1/2 owocu granatu
- 30 g borówek amerykańskich
PRZYGOTOWANIE:
Twarożek połączyć z mlekiem kokosowym (osoby, które unikają nabiału mogą zastąpić twarożek większą ilość mleka kokosowego) i 1 - 2 kroplami aromatu migdałowego, dokładnie wymieszać, przełożyć do rękawa do dekoracji albo woreczka jednorazowego i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Żółtka utrzeć z erytrytolem i 1 - 2 kroplami aromatu waniliowego, dodać mleko migdałowe, proszek do pieczenia, mąkę kokosową oraz ubite na pianę białka. Z powstałej masy smażyć gorfy (przy użyciu gofrownicy, którą można posmarować odrobiną oleju kokosowego). Gotowe gofry odstawić na kilka minut do ostygnięcia, udekorować zimną masą twarożkowo-kokosową posypać owocami granatu i udekorować pokrojonymi truskawkami i borówkami.
Kaloryczność (1 gofra): 233 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 20 g
Leczo po węgiersku:
SKŁADNIKI:
- cebula 110 g (1 średnia)
- papryka zielona 600 g (3 średnie sztuki)
- pomidor 130 g (1 średni)
- kiełbasa śląska 200 g
- jaja kurze całe 120 g (2 szt.)
- sól himalajska 1 g (1 szczypta)
- pieprz czarny, zmielony 1 g (1 szczypta)
- papryka słodka mielona 2 g (1 łyżeczka)
- olej z wiesiołka 10 g (2 łyżeczki)
- koncentrat pomidorowy 30% 8 g (1 płaska łyżeczka)
(3 porcje ok. 845 kcal)
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obrać i pokroić. Paprykę umyć i pokroić w talarki. Pomidora sparzyć, obrać z skórki i pokroić w ćwiartki. Kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać olej. Podsmażyć cebulę z kiełbasą. Jak się zeszkli dodać paprykę, posolić i dusić aż będzie miękka. Dodać pomidor. Dusić aż pomidor całkiem się „rozpuści”. Dodać całe jajka i mieszać aż się zetnie.

Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez