Pyszna, zdrowa i rozgrzewająca. Zupa krem z dyni doprawiona imbirem, kurkumą i czosnkiem.
Składniki:
800 g dyni
200 g ziemniaków
20 g masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 pomidor
1,5 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki też pokój w kostkę.

W garnku na maśle zeszklij pokrojoną cebulę oraz czosnek.

Dodaj dynię, ziemniaki, kurkumę, imbir, dopraw solą. Smaż przez 5 minut. Wlej gorący bulion i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Sparz pomidora, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj przez 5 minut aż warzywa będa miękkie.

Wlej mleko i zmiksuj zupę blenderm. Podawaj z pestkami dyni lub słonecznikiem. Smacznego!
800 g dyni
200 g ziemniaków
20 g masła
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 pomidor
1,5 szklanki bulionu
1 szklanka mleka
Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona, miąższ pokrój w kostkę. Ziemniaki też pokój w kostkę.

W garnku na maśle zeszklij pokrojoną cebulę oraz czosnek.

Dodaj dynię, ziemniaki, kurkumę, imbir, dopraw solą. Smaż przez 5 minut. Wlej gorący bulion i zagotuj. Gotuj przez 10 minut. Sparz pomidora, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj przez 5 minut aż warzywa będa miękkie.

Wlej mleko i zmiksuj zupę blenderm. Podawaj z pestkami dyni lub słonecznikiem. Smacznego!
Komentarze (0)
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez